Navigációs útvonal

Hírek

Social Agenda - az innováció a foglalkoztatásra és a szociális politikára is érvényes

30/10/2013
Social Agenda - az innováció a foglalkoztatásra és a szociális politikára is érvényes © Imageglobe

A Social Agenda novemberi kiadása szerint az innováció elősegíti az inkluzív növekedést, a szegénység elleni küzdelmet, biztosítja a zöld gazdaságra történő sikeres áttérést, és az ifjúsági garancia végrehajtását.

A Social Agenda 35. száma egy különleges tudósítást tartalmaz az új Foglalkoztatási és Szociális innováció (EASI) 2014-2020 finanszírozási programról, amely lendületet ad az innovációnak és a szociális vállalkozásoknak, valamint megnyitja az utat a nagyobb léptékű kísérletezések irányába az új, 2014-2020-as Európai Szociális Alapon (ESZA) keresztül.

A Social Agenda 35. számában szereplő statisztikák:

  • A Progress mikrofinanszírozási eszköz jóvoltából több mint 6.000 vállalkozó már részesült az összesen közel 50 millió euró értékű hitelből. A támogatott mikrovállalkozások csaknem 80%-a kevesebb, mint három éve kezdte meg működését.
  • 100-150 helyi és regionális tisztviselő regisztrálhat saját kezdeményezésre a Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai platformjának harmadik éves közgyűlésén, amelyre november 26-27-én, Brüsszelben kerül sor.
  • 2012-ben a 41 meglévő európai ágazati szociális párbeszéd bizottságból 4 egyetértett a kötelező érvényű megállapodásokkal - a belvízi hajózásban a munkaidőre, a fodrászat terén a munkavédelemre, a tengeri halászati ágazatban a munkavégzésre, valamint a hivatásos labdarúgás terén a játékosok szabályos szerződésére vonatkozóan.
  • A közép- és kelet-európai tagállamokban a munkavállalók 44%-át érintik tárgyalt megállapodások, szemben a többi tagországban érvényes 70%-kal.
  • A romák a lakosság jelentős részét alkotják Bulgáriában (kb. 10%), Szlovákiában (9%), Romániában (8%), Magyarországon (7%), Görögországban, a Cseh Köztársaságban és Spanyolország (1,5 - 2,5%).
  • Bulgáriában és Romániában minden 5. új munkaerő-piaci szereplő roma.
  • A romák átfogó munkaerő-piaci integrációja néhány ország esetében évente mintegy 0,5 milliárd euró értékű gazdasági előnyt jelentene.
  • A 2014-2020-as EASI program a PROGRESS 2007-2013 alatt 2-4 millió euróról 10-14 millió euróra növeli az innovációösztönzést.
  • Az EASI a jelenlegi árak szerint 919,5 millió eurós teljes költségvetésével (az infláció figyelembevételével) az alapjai 61%-át a PROGRESS programhoz juttatja, 18%-át az EURES-nek és 21%-át mikrofinanszírozásra/szociális vállalkozásokra fordítja.
  • Európában az elmúlt 3 évben 4 millió fővel nőtt a szegénység és a társadalmi kirekesztés által érintettek száma.

…további hírek