Navigációs útvonal

Hírek

Az „egységes piac hónapja”: online ötletbörze Európa megreformálásáért

19/09/2013 Az „egységes piac hónapja”: online ötletbörze Európa megreformálásáért

Szeptember 23-án online vitafolyamat indul a munkahelyek, a bankok, a szociális jogok és az elektronikus kereskedelem témájában. Egy hónapon át magánszemélyek, szervezetek és politikai döntéshozók vitatják majd meg egymással, milyen változásokra van szükség Európában.

Az Európai Unió szeptember 23-án széles körű online vitát indít Európa-szerte, mely október 23-ig tart majd. A vitában az uniós polgárok ismertethetik az egységes piaccal kapcsolatos elképzeléseiket, s ezáltal részt vehetnek a belső piac jövőjének alakításában.

Az „egységes piac hónapja” elnevezésű internetes fórum egy teljes hónapon át 24 nyelven biztosít részvételi lehetőséget az érdeklődőknek, akik minden héten más-más szakpolitikai témakört vitatnak majd meg a következő sorrendben:

  • Munkahelyek (szeptember 23–25.): munkavállalás, vállalkozásindítás és a képesítések elismertetése Európában
  • Szociális jogok (szeptember 30. és október 2. között): szociális védelemmel kapcsolatos jogok az EU egységes piacán – nyugdíjak, egészségügyi ellátás, közszolgáltatások
  • Bankok (október 7–9.): a bankbetétek védelme, a pénzügyi válság megismétlődésének megakadályozása, a növekedésösztönző reálgazdasági beruházások előmozdítása
  • Elektronikus kereskedelem (október 14–16.): online termékértékesítés, határokon átívelő internetes vásárlás és külföldi kézbesítés, a személyes adatok védelme a közösségi portálokon

Az egységes piac hónapja egyedülálló lehetőséget biztosít a netező uniós polgárok számára ahhoz, hogy véleményezzék, bírálják, és javaslataik megfogalmazása révén tevékenyen alakítsák a Bizottság szakpolitikáit és stratégiáit. A résztvevők több módon eljuttathatják üzenetüket az uniós döntéshozókhoz:

  • szakpolitikai javaslatokat vázolhatnak arra vonatkozóan, hogyan lehet javítani az egységes piac működését;
  • észrevételeket tehetnek mások ötleteivel kapcsolatban, és véleményüket szavazás útján is kifejezésre juttathatják;
  • élő videocsevegés során kérdéseket tehetnek fel uniós szakértőknek, európai parlamenti képviselőknek és más brüsszeli tisztségviselőknek.

Az érdeklődők az online vitaplatformon küldhetik be ötleteiket, javaslataikat. Eddig már több mint 300 ötlet érkezett be magánszemélyektől és érdekelt felektől. Van, aki szakmai mobilitási kártya bevezetését javasolja az ápolók esetében, van, aki a fiatalok pénzügyi alapismereteinek bővítését szorgalmazza, hogy csak néhányat említsünk az érdekes felvetések közül.

Látogasson el Ön is a fórumra! Szavazatával támogathatja az Önnek tetsző elképzelést, és részt vehet az online vitában, mely minden héten más-más témát jár majd körül. A viták eredményét független moderátorok összegzik majd. A szervezők a vitafolyamat következtetéseit jelentés formájában közzé fogják tenni, az ebben megfogalmazott megállapításokat pedig a döntéshozók figyelembe veszik majd az uniós jogalkotás során.


…további hírek