Navigacijski put

Novosti

Socijalna agenda - Inovacija se također primjenjuje i na zapošljavanje i socijalnu politiku

30/10/2013
Socijalna agenda - Inovacija se također primjenjuje i na zapošljavanje i socijalnu politiku © Imageglobe

Inovacija može pomoći u promicanju uključivog rasta, borbi protiv siromaštva, osiguravanju uspješnog prijelaza na zeleno gospodarstvo i provođenju garancije za mlade, stoji u izdanju Socijalne agende iz studenog.

Socijalna agenda 35 sadrži posebni članak o novom programu financiranja za razdoblje 2014.-2020., Zapošljavanje i socijalna inovacija (EaSI), koji će potaknuti inovaciju i socijalno poduzetništvo te otvoriti put ka eksperimentiranju na široj razini putem novog Europskog socijalnog fonda (ESF) 2014.-2020.

Statistika iz Socijalne agende 35:

  • Više od 6 000 poduzetnika već je iskoristilo pozajmice u vrijednosti od gotovo 50 milijuna eura putem Mikrofinancijskog instrumenta Progress. Gotovo je 80% financiranih mikropoduzeća start-up tvrtke koje djeluju manje od tri godine.
  • Između 100 i 150 lokalnih i regionalnih dužnosnika može prijaviti svoju inicijativu na treću godišnju konvenciju Europske platforme protiv siromaštva i socijalne isključenosti koja će se održati u Bruxellesu 26. i 27. studenog.
  • 2012. godine, 4 od 41 postojećeg odbora za sektorski dijalog u EU složilo se po pitanju obvezujućih ugovora - o radnom vremenu u kopnenom vodenom prijevozu, zdravlju i sigurnosti na radu u frizerskom poslovanju, radu u sektoru ribarstva i standardnim ugovorima za igrače u sektoru profesionalnog nogometa.
  • 44% radnika pokriveno je dogovorenim ugovorima u srednjoeuropskim i istočnoeuropskim državama članicama, naspram 70% radnika u ostalom dijelu EU-a.
  • Romski narod čini značajan dio stanovništva u Bugarskoj (c. 10%), Slovačkoj (9%), Rumunjskoj (8%), Mađarskoj (7%), Grčkoj, Češkoj Republici i Španjolskoj (1,5-2,5% u svakoj).
  • U Bugarskoj i Rumunjskoj, 1 na svakih 5 novih sudionika na tržištu rada je pripadnik skupine Roma.
  • Potpuna integracija Roma na tržištu rada može imati korist u gospodarstvu koja se u nekim državama procjenjuje na oko 0,5. milijarde eura godišnje.
  • Program EaSI za razdoblje 2014.-2020. povećat će financiranje za inovacije sa 2-4 milijuna eura iz programa PROGRESS u razdoblju 2007.-2013. na 10-14 milijuna eura.
  • cjelokupnim proračunom od 919,5 milijuna eura u trenutnim cijenama (uzimajući u obzir inflaciju), EaSI će dodijeliti 61% svojih sredstava programu PROGRESS, 18% EURES-u i 21% mikrofinanciranju/socijalnom poduzetništvu.
  • U posljednje tri godine, u Europi je zabilježeno povećanje siromaštva i socijalne isključenosti 4 milijuna novih ljudi.