Navigacijski put

Nezaposlenost

Sljedeća pravila primjenjuju se ako ostanete bez posla u nekoj od zemalja EU, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švicarskoj.

Gdje zatražiti naknade

Morate se registrirati kod zavoda za zapošljavanje i zatražiti naknadu za nezaposlenost u zemlji u kojoj ste imali zadnji posao, osim ako imate boravište u nekoj drugoj zemlji. 
Kako biste pronašli nadležni zavod, poslužite se našim imenikom

Ako imate boravište u drugoj zemlji

  • Ako imate boravište u drugoj zemlji EU, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švicarskoj i tamo odlazite svakodnevno ili najmanje jednom tjedno, morate se registrirati u tamošnjem zavodu za zapošljavanje i tamo zatražiti naknadu. Ovo je slučaj kod nekih prekograničnih radnika koji se prema regulativi EU-a nazivaju "pogranični radnici". Možete se prijaviti i na zavod za zapošljavanje u zemlji gdje ste bili zaposleni i tamo potražiti posao, no naknadu će Vam i dalje isplaćivati zemlja u kojoj imate prijavljeno boravište.
  • Ako imate prebivalište u nekoj drugoj zemlji EU, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švicarskoj, ali tamo odlazite manje od jednom tjedno, možete izabrati prijavu na zavod za zapošljavanje i zatražiti naknade u zemlji u kojoj ste radili ili u kojoj imate prebivalište. Ovo je obično slučaj sa sezonskim radnicima.

Saznajte svoja prava u svakoj zemlji pojedinačno

Ako ste djelomično nezaposleni

Ako ste samo djelomično nezaposleni, zemlja nadležna za Vašu naknadu za nezaposlenost uvijek je ona u kojoj i dalje djelomično radite.

Dodavanje razdoblja zaposlenosti u inozemstvu

Rješavajući Vaš zahtjev, institucije mogu uzeti u obzir razdoblja osiguranja stečenoga u drugim zemljama EU, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švicarskoj, ako je to nužno za stjecanje Vaših prava na naknadu.
Kako biste pronašli nadležni zavod, poslužite se našim imenikom

Vaše naknade kod traženja zaposlenja u inozemstvu

Ako želite tražiti posao u nekoj drugoj zemlji EU, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švicarskoj, možete i dalje primati naknadu za nezaposlenost pod određenim uvjetima, u trajanju od tri mjeseca (ovo se razdoblje može produljiti do šest mjeseci). Detalji su navedeni u našim često postavljanim pitanjima.

Dodatne informacije

Za dodatne informacije pogledajte naša često postavljana pitanja.

Još uvijek trebate pomoć?

Niste pronašli informacije koje ste tražili?

Postavite pitanje putem Europe Directa 00800 6 7 8 9 10 11
Riješite probleme s nacionalnom upravom (SOLVIT)
Ostvarite pravni savjet od usluge savjetovanja Vaša Europa