Navigacijski put

Gdje se primjenjuju ta pravila?

Ako ste obuhvaćeni koordinacijom sustava socijalne sigurnosti EU-a, na ova se pravila možete osloniti u:

Europskoj uniji (EU)

Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Europskom ekonomskom području (EEA) i Švicarskoj

  • Norveška, Island, Lihtenštajn (države EEA).
  • Švicarska.

Nove Uredbe 883/2004 i 987/2009 primjenjuju se na Švicarsku od 1. travnja 2012., a na Norvešku, Island, Lihtenštajn od 1. lipnja 2012. Od 2. veljače 2013. Uredba 465/2012 primjenjuje se i na Norvešku, Island, Lihtenštajn.

Napominjemo da se uredbe 883/2004 i 987/2009 ne primjenjuju između Hrvatske i Švicarske. Protokol o sudjelovanju Hrvatske uz Sporazum između EU-a i Švicarske o slobodnom kretanju osoba nije još stupio na snagu.

Doznajte više o Vašim pravima po državama

Odnosi s državama koje nisu članice EU-a

EU trenutno radi na odluci Vijeća za pridruživanje temeljenoj na sporazumima o pridruživanju s Alžirom, Marokom, Tunisom, Makedonijom i Izraelom. Odlukom će se osigurati izvoznost određenih naknada, poput mirovina, na osnovi uzajamnosti prema državljanima EU-a. Trenutno se naknade izvoze samo ako je to omogućeno nacionalnim zakonima ili bilateralnim sporazumima.

Više informacija

Za više informacija pogledajte često postavljana pitanja.

Još uvijek trebate pomoć?

Niste pronašli informacije koje ste tražili?

Postavite pitanje putem Europe Directa 00800 6 7 8 9 10 11
Riješite probleme s nacionalnom upravom (SOLVIT)
Ostvarite pravni savjet od usluge savjetovanja Vaša Europa