Navigacijski put

Novosti

Mjesec jedinstvenog tržišta: internetska razmjena ideja o budućnosti Europe

19/09/2013 Mjesec jedinstvenog tržišta: internetska razmjena ideja o budućnosti Europe

Jednomjesečna rasprava na internetu o zapošljavanju, bankama, socijalnim pravima i e-trgovini pokrenut će se 23. rujna. Pojedinci, organizacije i tvorci politika moći će razmjenjivati ideje o budućnosti Europe.

EU organizira široku raspravu diljem Europe od 23. rujna do 23. listopada kako bi se prikupili prijedlozi građana o budućnosti jedinstvenog tržišta.

Mjesec jedinstvenog tržišta održat će se na internetu na 24 jezika tijekom sljedeća četiri tjedna od kojih će svaki biti posvećen jednoj temi:

  • zapošljavanje (23. – 25. rujna): kako pronaći posao, pokrenuti poduzeće ili ostvariti priznanje stručne spreme u Europi
  • socijalna prava (30. rujna – 2. listopada): prava na socijalnu zaštitu u području jedinstvenog tržišta EU-a, mirovine, zdravstvo, javne usluge
  • banke (7. – 9. listopada): zaštita depozita, sprečavanje nove financijske krize, vođenje računa o tome da banke ulažu u realno gospodarstvo radi poticanja rasta
  • e-trgovina (14. – 16. listopada): prodaja proizvoda na internetu, kupnja proizvoda u jednoj i isporuka u drugoj zemlji, zaštita osobnih podataka na web-stranicama društvenih mreža.

Mjesec jedinstvenog tržišta iznimna je prilika da umreženi građani Europe komentiraju, preispituju i usavršavaju politike i strategije Komisije. Sudionicima je na brojne načine omogućena interakcija s tvorcima politika:

  • predlaganjem politika za poboljšanje jedinstvenog tržišta
  • glasanjem o političkim idejama koje su drugi predložili i davanjem primjedbi
  • postavljanjem pitanja stručnjacima EU-a, zastupnicima u Europskom parlamentu i ostalim briselskim ličnostima videorazgovorima uživo.

Prijedlozi se mogu podnijeti na internetskoj platformi. Dionici i pojedinci već su predložili više od 300 ideja: uvođenje profesionalne kartice za mobilnost za medicinske sestre, inicijativu za poboljšanje financijske pismenosti mladih itd.

O ovim i drugim prijedlozima već možete glasati, a svaki ćete tjedan imati mogućnost raspravljati o drugoj temi. Neovisni voditelji sažimat će ishode tih rasprava koji će biti objavljeni u završnom izvješću kojim će se pridonijeti oblikovanju budućeg zakonodavstva EU-a.


više novosti