Navigacijski put

Koordinacija sustavâ socijalne sigurnosti EU-a

Vaša prava socijalne sigurnosti

u drugim europskim zemljama

Impact of mobile EU citizens on national social security systems

Impact of mobile EU citizens on national social security systems

2013-10-14
According to a study just published by the European Commission in most EU countries, EU citizens from other Member States use welfare benefits no more intensively than the host country's nationals. Mobile EU citizens are less likely to receive disability and unemployment benefits in most countries studied.

Novosti rss

Mjesec jedinstvenog tržišta: internetska razmjena ideja o budućnosti Europe

19/09/2013 Mjesec jedinstvenog tržišta: internetska razmjena ideja o budućnosti Europe

Jednomjesečna rasprava na internetu o zapošljavanju, bankama, socijalnim pravima i e-trgovini pokrenut će se 23. rujna. Pojedinci, organizacije i tvorci politika moći će razmjenjivati ideje o budućnosti Europe.

EU organizira široku raspravu diljem Europe od 23. rujna do 23. listopada kako bi se prikupili prijedlozi građana o budućnosti jedinstvenog tržišta.

Mjesec jedinstvenog tržišta održat će se na internetu na 24 jezika tijekom sljedeća četiri tjedna od kojih će svaki biti posvećen jednoj temi:

  • zapošljavanje (23. – 25. rujna): kako pronaći posao, pokrenuti poduzeće ili ostvariti priznanje stručne spreme u Europi
  • socijalna prava (30. rujna – 2. listopada): prava na socijalnu zaštitu u području jedinstvenog tržišta EU-a, mirovine, zdravstvo, javne usluge
  • banke (7. – 9. listopada): zaštita depozita, sprečavanje nove financijske krize, vođenje računa o tome da banke ulažu u realno gospodarstvo radi poticanja rasta
  • e-trgovina (14. – 16. listopada): prodaja proizvoda na internetu, kupnja proizvoda u jednoj i isporuka u drugoj zemlji, zaštita osobnih podataka na web-stranicama društvenih mreža.

Mjesec jedinstvenog tržišta iznimna je prilika da umreženi građani Europe komentiraju, preispituju i usavršavaju politike i strategije Komisije. Sudionicima je na brojne načine omogućena interakcija s tvorcima politika:

  • predlaganjem politika za poboljšanje jedinstvenog tržišta
  • glasanjem o političkim idejama koje su drugi predložili i davanjem primjedbi
  • postavljanjem pitanja stručnjacima EU-a, zastupnicima u Europskom parlamentu i ostalim briselskim ličnostima videorazgovorima uživo.

Prijedlozi se mogu podnijeti na internetskoj platformi. Dionici i pojedinci već su predložili više od 300 ideja: uvođenje profesionalne kartice za mobilnost za medicinske sestre, inicijativu za poboljšanje financijske pismenosti mladih itd.

O ovim i drugim prijedlozima već možete glasati, a svaki ćete tjedan imati mogućnost raspravljati o drugoj temi. Neovisni voditelji sažimat će ishode tih rasprava koji će biti objavljeni u završnom izvješću kojim će se pridonijeti oblikovanju budućeg zakonodavstva EU-a.


više novosti

    Prosljeđivanje:

  • Podijeli na Twitteru Podijeli na Facebooku Podijeli na Google+