Navigacijski put

Državljani zemalja izvan EU-a

Sloboda preseljenja u drugu zemlju EU-a kako bi tamo radili bez radne dozvole pravo je državljana EU-a.

Državljani zemalja koje nisu članice EU-a mogu imati pravo rada u nekoj od država EU-a ili pravo da se prema njima odnosi kao prema državljanima EU-a po pitanju uvjeta rada. Ova prava ovise o njihovom statusu člana obitelji državljana EU-a i o njihovoj nacionalnosti.

Island, Lihtenštajn i Norveška

Iako ove države nisu članice EU-a, njihovi građani mogu raditi unutar EU-a jednako kao i državljani EU-a, s obzirom da pripadaju Europskom ekonomskom području.

Radnici iz Hrvatske mogli bi se suočiti s privremenim ograničenjima rada u Lihtenštajnu.

Lihtenštajn je kvotama ograničio broj ljudi koji mogu ondje raditi i živjeti. Takav sustav kvota primjenjuje se na državljane svih država članica te Norveške i Islanda.

Švicarska

U skladu sa sporazumom između EU-a i Švicarske o slobodnom kretanju ljudi, švicarski državljani uživaju slobodu života i rada unutar EU-a.

Većini građana EU-a za rad u Švicarskoj nije potrebna radna dozvola. Ograničenja se primjenjuju samo na državljane Rumunjske koji trebaju posjedovati radnu dozvolu. Saznajte više o radu u Švicarskoj kao građanin EU-a.

Turska

Pravo turskih državljana na preseljenje u bilo koju od država EU-a kako bi tamo radili u potpunosti ovisi o zakonima te države.

Turski radnici zakonito zaposleni u nekoj od država EU-a i registrirani kao zaposlenici u toj državi imaju sljedeća prava:

 • nakon jedne godine zakonitog zaposlenja imaju pravo na obnovu radne dozvole kod istog poslodavca ako je posao dostupan
 • nakon tri godine zakonitog zaposlenja mogu promijeniti poslodavca i javiti se na bilo koji natječaj za posao za isto zanimanje
 • nakon četiri godine zakonitog zaposlenja imaju pravo na slobodan izbor bilo kojeg plaćenog posla u toj državi EU-a.

Turski državljani koji su zakonito zaposleni u nekoj od država EU-a imaju jednaka radnička prava kao i državljani te zemlje.

Ostale države koje imaju sporazum s EU-om

Državljani ovih zemalja, koji zakonito rade u Europskoj uniji, imaju jednaka prava rada kao i državljani zemlje u kojoj se nalaze:

Države koje nemaju sporazum

Za državljane drugih zemalja – koje nemaju sporazum s EU-om – pravo na rad u nekoj od država EU-a uglavnom ovisi o zakonima te države, osim ako se radi o članovima obitelji državljanina EU-a.

Međutim, pravila EU-a obuhvaćaju sljedeća područja za radnike iz svih zemalja koje nisu članice EU-a:

 • državljani zemalja koje nisu članice EU-a koji imaju dugotrajno boravište unutar EU-a
 • pravo na ujedinjavanje obitelji
 • ulazak za istraživače koji nisu iz EU-a
 • ulazak za studente, učenike na razmjeni, neplaćena osposobljavanja ili usluge volontiranja
 • prava visoko kvalificiranih radnika iz zemalja izvan Europske unije (sustav plave karte EU-a).
 • pojednostavljeni postupak ulaska i prava za sve radnike migrante koji nisu iz EU-a
 • uvjete ulaska i boravka sezonskih radnika iz zemalja koje nisu dio EU-a
 • uvjete ulaska i boravka za državljane zemalja izvan EU-a koji su u sustavu intrakorporativnog transfera.