Navigacijski put

Novosti

U časopisu Social Agenda pročitajte kako zaobići prepreke pri zapošljavanju u drugoj zemlji EU-a

05/08/2013
U časopisu Social Agenda pročitajte kako zaobići prepreke pri zapošljavanju u drugoj zemlji EU-a © iStockphoto

Iako je diskriminacija radnika EU, utemeljena na nacionalnosti zabranjena zakonom koji je stupio na snagu 1968. godine, ona još uvijek nije u potpunosti provedena u praksi.

Upravo iz tog razloga mnogi Europljani nisu zainteresirani za potragu posla na jedinstvenom tržištu što je osobito zabrinjavajuće u kriznim vremenima budući da podaci pokazuju da je slobodno kretanje radnika dobro kako za mobilne radnike tako i za radnike te poslodavce u zemlji domaćinu.

U travnju 2013. godine Europska komisija predložila je konkretne načine kako zaobići navedene prepreke. U izdanju časopisa Social Agenda za kolovoz navedene su njihove posebne značajke.

U ovom izdanju Social Agende posebna je pozornost posvećena pitanjima zapošljavanja i socijalnim pitanjima u novom proračunskom okviru EU za razdoblje od 2014. do 2020. godine i Europskom semestru za 2013. godinu u okviru kojeg se odvija postupak koordinacije ekonomske politike: trenutak kada politike Europske unije dolaze u doticaj s nacionalnim politikama!

Jeste li znali da je stranica Socijalne Europe na Facebooku bila među najposjećenijima od svih specijaliziranih platforma za društvene mreže kojima se koristi Europska komisija? I provjerite kako podnijeti zahtjev za izdavanjem Europske kartice zdravstvenog osiguranja!

Statistički podaci u časopisu Social Agenda br. 34

  • Iz izvješća Europske unije o kohezijskoj politici za 2013. godinu vidljiv je značajan porast broja ljudi kojima je pružena podrška u području zapošljavanja, od otprilike 10 milijuna godišnje u razdoblju prije 2010. godine do 15 milijuna godišnje u razdoblju nakon, kao i ubrzan napredak u postizanju rezultata počevši od 2010. godine u području podrške koja je pružena malim i srednjim poduzećima (MSP): gotovo 400 000 novih radnih mjesta je otvoreno, od čega polovica u razdoblju od 2010. do 2011. godine.
  • U razdoblju od 2007. godine do kraja 2011. godine oko 12,5 milijuna osoba sudjelovalo je u aktivnostima koje je provodio ESF, a kojima je želio osigurati lakši pristup zapošljavanju kroz stručne obrazovne programe i razne oblike pomaganja. Dvije trećine sudionika je bilo neaktivno ili nezaposleno. Kao rezultat tome, u roku od 6 mjeseci nakon završene intervencije, 2.4 milijuna osoba pronašlo je zaposlenje.
  • Kada je riječ o cjeloživotnom obrazovanju, oko 5 milijuna mladih je primilo potporu ESF-a. 5,5 milijuna sudionika su bili niskokvalificirani radnici. U području socijalne uključenosti, do sada je obuhvaćeno oko 14,5 milijuna korisnika i pokriven je širok opseg ciljnih skupina.
  • Do početka srpnja 2013. godine, 43 760 korisnika označilo je sa „sviđa mi se” stranicu Socijalne Europe na Facebooku, (a njezin profil na Twitteru pratilo je 13 536 korisnika).
  • U trećem kvartalu 2012. godine samo 3,1 % radne snage u EU živjelo je u drugoj zemlji EU-a, a ne u vlastitoj. 15% posloprimaca nisu niti uzeli u obzir rad u drugoj državi članici jer suosjećali da će naići na brojne prepreke.
  • Na godišnjoj razini samo 0,25 % radnika odlučuje se na traženje zaposlenja u drugoj državi članici Europske unije.
  • U 2012. godini 15,2 milijuna stranih državljana radilo je u 27 država članica Europske unije, što predstavlja udio od 7 % u ukupnoj zaposlenosti. Među tim stranim državljanima, 6,6 milijuna bili su državljani druge države članice EU, a 8,6 milijuna su građani neke zemlje koja nije njezina članica.

Časopis Social Agenda je dostupan na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku.


više novosti