Navigacijski put

Novosti

Plan rada za socijalna pitanja – zapošljavanje mladih

12/02/2014 Plan rada za socijalna pitanja – zapošljavanje mladih

Najnovije izdanje Plana rada za socijalna pitanja naglašava potrebu za novim pristupom zapošljavanju, socijalnim pitanjima i uključenosti kako bi se potaknulo zapošljavanje mladih: to je kombinacija hitnih i visoko ciljanih mjera kojima se izravno pruža podrška mladima te dugoročnih strukturnih reformi.

Jamstvo za mlade, o čijoj su se implementaciji diljem Europe dogovorili predsjednici i vlade, ukratko opisuje novi pristup. Ovo izdanje objašnjava:

Statistički podaci sadržani u Planu rada za socijalna pitanja 36

  • Novi Višegodišnji financijski okvir Unije (MFF) zahtijeva da države članice najmanje 23,1% udjela u Europskim kohezijskim fondovima posvete Europskom socijalnom fondu.
  • Od 2014. do 2020. godine više od 80 milijardi eura bit će uloženo u osuvremenjivanje vještina stanovnika Europe i poticanje zapošljavanja u okviru Europskog socijalnog fonda koji će se dopuniti nacionalnim sredstvima.
  •  Stopa nezaposlenosti mladih gotovo je dvostruko veća od stope nezaposlenosti odraslih (23,6 % u usporedbi s 9,5 %; podaci za studeni 2013.).
  • 7,5 milijuna osoba u dobnoj skupini od 15 do 24 godine ne pripada ni zaposlenima niti se školuje ili osposobljava (NEETs). U 2012. godini 13,1% mladih pripadalo je skupini NEETs (približna vrijednost), što je za 2,2 postotna boda više od četiri godine ranije, a predstavlja povećanje veće od 20%.
  • Dugoročna nezaposlenost mladih povećava se: U 2012. godini više od 32% nezaposlenih osoba mlađih od 25 godina bilo je nezaposleno dulje od 12 mjeseci.
  • Od 2010. godine uz visoku nezaposlenost pojavljuju se i sve veće poteškoće u pronalaženju odgovarajućih kadrova za slobodna radna mjesta.
  • Tijekom prvog tromjesečja 2013. godine projektima financiranim putem programa Vaš prvi EURES posao pronađeni su zaposlenici za 416 slobodnih radnih mjesta, pružena je podrška za 262 razgovora za zapošljavanje u drugim državama EU-a, osigurano je 384 naknade za selidbu kao pomoć mladim osobama koje traže posao pri preseljenju u novu državu, a podršku su dobila i 442 pripremna osposobljavanja te 95 malih i srednjih poduzeća za osposobljavanje na području integracije.

više novosti