Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

 Suomi - Muutto Suomeen

Milloin pääsen Suomen sosiaaliturvan piiriin, kun muutan Suomeen?

Kun muutat Suomeen

Kun muutat Suomeen, sosiaaliturvaasi vaikuttaa se, onko kyseessä lyhytaikainen vai vakinainen muutto vai tuletko Suomeen työhön. Suomen sosiaaliturvaan kuulumisen voi tarkistaa Kelan asiointipalvelusta, katso lisätietoa www.kela.fi.

Jos olet EU-maan kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa Suomessa asumiseen tai Suomessa työskentelyyn. Jos oleskelusi kestää yli kolme kuukautta, sinun on rekisteröitävä oleskeluoikeutesi.

Jos muutat Suomeen vakinaisesti, sinulla on yleensä oikeus asumiseen perustuvaan sosiaaliturvaan, kuten sairausvakuutuksen etuuksiin ja perhe-etuuksiin. Päätöksen oikeuksistasi tekee Kela. Olet oikeutettu myös julkisiin terveyspalveluihin kunnan asukkaana tai Suomessa työskentelyn perusteella.

Jos muutat Suomeen tilapäisesti, etkä myöskään työskentele Suomessa, sinulla ei yleensä ole oikeutta asumiseen perustuviin sosiaaliturvaetuuksiin.

Jos tulet Suomeen työskentelemään, kuulut Suomen työeläkejärjestelmän, tapaturmavakuutuksen ja julkisten terveyspalvelujen piiriin ensimmäisestä työpäivästä alkaen. Moniin Kelan toimeenpanemiinasumisperusteisiin sosiaaliturvaetuuksiin sinulla on oikeus, jos työstä saatava palkka on vähintään 767,98 euroa kuussa (1.8.2022–31.12.2022 välisenä aikana) ja 800,02 euroa kuussa vuonna 2023 tai jos muutat Suomeen vakinaisesti.

Jos tulet Suomeen tilapäisesti toisesta EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä, tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa* sinulla on oikeus välttämättömään sairaanhoitoon lähtömaasi antamalla eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.

* Jokainen tapaus on arvioitava erikseen sen selvittämiseksi, kuuluuko henkilö erosopimuksen 30 artiklan soveltamisalaan, joten sovelletaanko EU: n yhteensovittamisasetuksia vai kuuluvatko he erosopimuksen 32 artiklassa kuvattuihin tilanteisiin ja / tai kuuluvat kansallisen lainsäädännön ja kauppa- ja yhteistyösopimuksen liitteenä olevan sosiaaliturvan yhteensovittamista koskevan pöytäkirjan piiriin.

Miten minun pitää toimia?

Jos olet Suomessa yli 3 kuukautta

EU-kansalaisen, joka aikoo jäädä Suomeen yli kolmeksi kuukaudeksi, on rekisteröitävä oleskeluoikeutensa Maahanmuuttovirastoon. Sen jälkeen hän ilmoittautuu Digi- ja väestötietovirastolle. Mukaan tarvitaan:

  • passi tai virallinen kuvallinen henkilökortti, ja
  • unionin kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintitodistus (saatu paikalliselta poliisilta).

Maistraatti tekee väestötietojärjestelmään merkinnän henkilön kotikunnasta.

Jos muutat tilapäisesti

Tilapäisesti eli alle vuoden Suomessa oleskeleva ulkomaalainen voi toimittaa rekisteröinti-ilmoituksen verotoimistoon tai maistraattiin. Tällöin henkilö saa suomalaisen henkilötunnuksen.

Hakeminen Suomen sosiaaliturvaan

Kelan hoitamaan sosiaaliturvaan voi hakea Kelan sähköisessä asiointipalvelussa tai paperilomakkeella. Katso lisää hakemisesta: https://www.kela.fi/kansainvaliset-tilanteet.

Termien selityksiä

Asumisperusteinen sosiaaliturva: Asumisperusteisella sosiaaliturvalla tarkoitetaan erityisesti Kelan toimeenpanemaa sosiaaliturvaa, johon kuuluvat muun muassa lapsilisä, kansaneläke, sairausvakuutus, kuntoutus ja vammaisetuudet. Lähtökohtana näiden etuuksien saamiselle on se, että henkilön katsotaan asuvan Suomessa. Lisäksi julkiset sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut perustuvat kunnassa asumiseen.

Hyödyllisiä lomakkeita ja linkkejä

Tunne oikeutesi

Komission julkaisu ja internetsivusto:

Keneen otan yhteyttä?

Lisätietoa saat Kelan asiakaspalvelusta, https://www.kela.fi/asiakaspalvelu. Palvelupisteen haku:

  • https://www.kela.fi/palvelupisteen-haku

Aiheeseen liittyvät uutiset

Ei uutisia tästä aiheesta kuuden viime kuukauden aikana.

Jaa tämä sivu