Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

 Suomi - Toimeentulotuki

Toimeentulotuki on viimesijainen toimeentuloturva tilanteissa, joissa henkilön tai perheen tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin menoihin.

Milloin toimeentulotukea voi hakea?

Toimeentulotuki on viimesijainen toimeentuloturvan muoto, jonka Kela ja hyvinvointialueet myöntävät yksittäiselle henkilölle tai perheelle.

Kela tekee päätökset perustoimeentulotuesta. Toimeentulotuen pienempiä osia, täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea myöntävät hyvinvointialueet.

Milloin toimeentulotukea maksetaan?

Toimeentulotukea maksetaan määrä, jolla tukeen oikeutetun menot ylittävät hänen käytettävissä olevat tulonsa ja varansa.

Toimeentulotuen perusosa ja menot, jotka sillä pitää kattaa, on säädetty laissa. Perusosalla asiakkaan tulee kattaa ravintomenot, vaatemenot, vähäiset terveydenhuoltomenot, henkilökohtaisen puhtauden ja kodin puhtauden menot, paikallisliikenteen maksut, lehtitilaukset, tietoliikenne, puhelimen käyttö sekä harrastus- ja virkistystoiminta.

Perusosan lisäksi Kela myöntää perustoimeentulotukea tarpeellisen suuruisiin asumismenoihin, kuten vuokraan tai vastikkeeseen, vesimaksuun, lämmitykseen, sähkölaskuun ja kotivakuutusmaksuun sekä vähäistä suurempiin terveydenhuollon menoihin (esimerkiksi reseptilääkkeet).

Täydentävää toimeentulotukea voidaan myöntää hyvinvointialueen toimesta mm. muihin asumismenoihin tai erityistarpeista tai -tilanteista johtuviin kustannuksiin.

Hyvinvointialueet voivat lisäksi myöntää ehkäisevää toimeentulotukea, jonka perusteista ne päättävät itse. Sen tarkoituksena on edistää omatoimista suoriutumista ja ehkäistä syrjäytymistä.

Oikeus saada toimeentulotukea syntyy, kun henkilö ei voi saada toimeentuloa ansiotyöllään tai yrittäjätoiminnallaan, toimeentuloa turvaavien muiden etuuksien avulla, muista tuloistaan tai varoistaan, häneen nähden lain mukaan elatusvelvollisen henkilön huolenpidolla tai muulla tavalla.

Perusosaa voidaan alentaa, jos henkilö on kieltäytynyt hänelle tarjotusta työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä, tai maahanmuuttajien koulutusta tai kotouttamista edistävistä toimenpiteistä ja tämä on aiheuttanut toimeentulotuen tarpeen.

Miten toimeentulotukea haetaan?

Toimeentulotukea haetaan Kelan kautta ja Kelalta saadun päätöksen jälkeen oman asuinalueesi hyvinvointialueen sosiaalitoimistosta. Kiireellisissä tapauksissa voit kääntyä myös Kelan ja tilapäisen oleskelualueesi hyvinvointialueen sosiaalitoimiston puoleen.

Päätöksen toimeentulotuesta saa viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä hakemuksen jättämisestä. Kiireellisissä tilanteissa päätös tehdään samana tai seuraavana arkipäivänä. Päätös tehdään tarpeen, tulojen, käytössä olevien varojen ja menojen perusteella. Hakija pääsee halutessaan keskustelemaan Kelan virkailijan ja hyvinvointialueen sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan kanssa.

Termien selityksiä

Kela: Kansaneläkelaitos

Tunne oikeutesi

Komission julkaisu ja internetsivusto:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=849&langId=fi

Yhteystiedot

Ota yhteyttä oman hyvinvointialueesi sosiaalitoimeen. Kiireellisissä tapauksissa voit ottaa yhteyttä myös oleskelualueesi hyvinvointialueen sosiaalitoimistoon.

Aiheeseen liittyvät uutiset

Ei uutisia tästä aiheesta kuuden viime kuukauden aikana.

Jaa tämä sivu