Διαδρομή πλοήγησης

Ειδήσεις

Διεθνής Διαγωνισμός Γελοιογραφίας για την Ενεργό Γήρανση

15/03/2012 Διεθνής Διαγωνισμός Γελοιογραφίας για την Ενεργό Γήρανση

Στις 15 Μαρτίου 2012 εγκαινιάστηκε στη Δημοσιογραφική Εστία Κύπρου στη Λευκωσία το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών.

Η κα Τούλα Κούλουμου, Διευθύντρια του Τμήματος Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, κύρηξε την έναρξη της εκδήλωσης και παρουσίασε την κεντρικη ομιλήτρια κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, η οποία τόνισε τη σημασία της συνεχούς δραστηριοποίησης των ηλικιωμένων ατόμων στην κοινωνία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα. Η κα Υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «Ορισμένες προκλήσεις θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε συλλογικά ως κοινωνία, με βάση τις αρχές μας και όχι με βάση τον ανταγωνισμό», ενώ παράλληλα τόνισε ότι «εμείς ως κοινωνία θα πρέπει να βλέπουμε τους ηλικιωμένους σαν μία πολύτιμη πηγή εμπειρίας και πληροφοριών.»

«Η Ενεργός Γήρανση αφορά όλους μας. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να διατηρεί την υγεία του, την αυτονομία του και να μπορεί να μορφώνεται δια βίου», υπογράμμισε η κα Υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν σύντομες παρουσιάσεις εκ μέρους των βασικών ενδιαφερομένων φορέων, μεταξύ των οποίων ήταν οι εκπρόσωποι από το Κοινοβούλιο Νέων, τη Βουλή των Γερόντων, την Οργάνωση Νεολαίας, το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, την Ερευνητική Μονάδα για Κοινωνικά Θέματα και Θέματα Συμπεριφοράς (RUBSI) του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Επιπλέον, με τη συμμετοχή τους σε μία σύντομη συζήτηση με συντονιστή και σε μία συνεδρία ερωτήσεων, οι εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων φορέων και τα μέλη του ακροατηρίου πήραν μέρος σε έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα διάλογο για τα θέματα του Ευρωπαϊκού Έτους.

Η τελετή λήξης της εκδήλωσης περιελάμβανε τη διήγηση παραμυθιών, εκ μέρους ενός ηλικιωμένου μέλους του ακροατηρίου, του κ. Μιχαλάκη Γεωργίου, όπως του τα είχε διηγηθεί ο πατέρας του, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.

Η εκδήλωση είναι ο προάγγελος της έναρξης του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών στην Κύπρο, το οποίο πρόκειται να διοργανώσει πολλές δραστηριότητες κατά τους επόμενους μήνες με τη συμμετοχή εθελοντών και γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ των γενεών.

Στην Κύπρο, το Τμήμα Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ηγείται των προσπαθειών για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Έτους 2012, με τη συμμετοχή των πολιτών όλων των ηλικιών και των διαφορετικών γενεών σε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών που θα πραγματοποιηθούν απ’ άκρη σ’ άκρη της Κύπρου, και θα διαδοθούν στην ιστοσελίδα www.mlsi.gov.cy/sws.

Δείτε εδώ φωτογραφίες από την εκδήλωση.