Sti

Nyheder

European Seniorforce Day: Fremme af potentialet blandt ældre frivillige

19/07/2012 European Seniorforce Day: Fremme af potentialet blandt ældre frivillige

Antallet af personer over 60 er stærkt stigende – i Europa og verden over.

Er det ensbetydende med, at vi kommer til at leve i mindre dynamiske lokalsamfund, der ikke længere er i stand til at tage nye udfordringer op eller give unge som gamle bedre muligheder? Bestemt ikke.

Personer i tresserne eller derover er muligvis gået på pension, men de har stadig meget at tilbyde deres familier og lokalsamfund. En stor del af dette potentiale er dog i høj grad uudnyttet. En Flash Eurobarometer-undersøgelse fra 2008 viste, at næsten en tredjedel af den europæiske befolkning, som endnu ikke har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet, ville overveje at tage del i samfundsrelevant eller frivilligt arbejde efter at være gået på pension. Den faktiske andel af pensionister, som gør dette, er imidlertid betydeligt lavere.

Der er et hav af problemer, der skal tages hånd om i vores samfund – og der findes oceaner af talent og erfaring blandt de ældre generationer. Det central spørgsmål er, hvordan vi mobiliserer dette enestående bidrag, således at det er til gavn for personer i alle aldre? Idéen bag Europæisk dag for den ældre arbejdsstyrke er at finde svar på det spørgsmål.

Den 1. oktober hvert år fejrer lande verden over International dag for ældre. I forbindelse med Det europæiske år for aktiv aldring og solidaritet mellem generationerne 2012 opfordres offentlige myndigheder og frivillige organisationer over hele Europa i år derfor til at bruge én dag – enten den 1. oktober eller en anden dag i oktober – på at finde nye måder til at engagere ældre frivillige og få det meste ud af det, som de kan bidrage med.

Der er masser af muligheder for forskellige arrangementer og aktiviteter: messer for frivillige, aktionsdage i lokalsamfundet (f.eks. istandsættelse af et offentlig sted), opfordring fra unge frivillige til ældre personer om at tage del i deres aktiviteter (“tag en ven med”)… Du har sikkert også selv flere idéer! Lokale frivillige grupper kunne slå sig sammen med lokale myndigheder om at organisere disse arrangementer og sprede budskabet gennem de lokale medier.

Del det, du laver, med ligesindede over hele Europa ved at informere den kommunikationsvirksomhed, der står i spidsen for Det europæiske år for aktiv aldring 2012. Initiativerne vil blive offentliggjort på det officielle websted.

Send en e-mail med en kort beskrivelse af dine planlagte aktiviteter til euseniorforceday@paueducation.com. Din beskrivelse skal indeholde:

  • Hvem: Organisationerne bag initiativet
  • Hvad: Kort beskrivelse af den foreslåede aktivitet
  • Hvor: Land og lokalsamfund, hvor aktiviteten finder sted
  • Hvornår: Fastsat dato i oktober 2012
  • Webstedet for initiativet eller hovedorganisationen bag
  • Kontaktperson
  • E-mail-adresse

I den særlige databeskyttelseserklæring forklares det, hvordan Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Beskæftigelse, Sociale Anliggender og Inklusion samt dens underleverandør anvender de data, der indsamles via din e-mail, og hvordan fortroligheden af sådanne data beskyttes.

Har du brug for flere oplysninger? Kontakt euseniorforceday@paueducation.com.