Cale de navigare

Şomaj

Dacă deveniţi şomer în UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia, vi se aplică normele următoare.

Unde puteţi solicita indemnizaţii de şomaj?

Trebuie să vă înregistraţi pe lângă agenţiile de ocupare a forţei de muncă şi să solicitaţi indemnizaţii de şomajîn ţara în care aţi lucrat ultima dată, cu excepţia situaţiei în care locuiţi în altă ţară. 
Căutaţi aici o instituţie de contact

Dacă locuiţi în altă ţară

  • Dacă locuiţi în altă ţară a UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia şi reveniţi acolo în fiecare zi sau cel puţin o dată pe săptămână, trebuie să vă înregistraţi şi să solicitaţi indemnizaţii de şomaj pe lângă agenţiile de ocupare a forţei de muncă din ţara respectivă. Aceasta este situaţia aşa-numiţilor lucrători frontalieri. Vă puteţi înregistra şi pe lângă agenţiile de ocupare a forţei de muncă din ţara în care aţi lucrat pentru a căuta un loc de muncă acolo, dar indemnizaţiile vă vor fi plătite tot de către ţara de reşedinţă.
  • Dacă locuiţi în altă ţară a UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia dar reveniţi acolo mai rar de o dată pe săptămână, vă puteţi înregistra şi solicita indemnizaţii fie în ţara în care aţi lucrat, fie în ţara în care locuiţi. În general, aceasta este situaţia lucrătorilor sezonieri.

Aflaţi care sunt drepturile dumneavoastră în fiecare ţară

Dacă sunteţi în şomaj parţial

Dacă sunteţi în şomaj parţial, ţara care are obligaţia de a vă plăti indemnizaţia de şomaj este întotdeauna cea în care lucraţi.

Cumularea perioadelor în care aţi lucrat în străinătate

Când prelucrează solicitarea dumneavoastră, instituţiile competente trebuie să ia în calcul şi perioadele în care aţi beneficiat de asigurare socială în alte ţări ale UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia, dacă acest lucru este necesar în vederea stabilirii indemnizaţiilor la care aveţi dreptul. Căutaţi aici o instituţie de contact

Indemnizaţiile de care beneficiaţi în perioada căutării unui loc de muncă în străinătate

Dacă vă aflaţi în căutarea unui loc de muncă în altă ţară a UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia, puteţi primi indemnizaţie de şomaj, în anumite condiţii, pe o perioadă de 3 luni (care se poate prelungi până la 6 luni). Aflaţi mai multe consultând rubrica întrebări frecvente.

Informaţii suplimentare

Pentru informaţii suplimentare consultaţi rubrica întrebări frecvente

Încă mai aveţi nevoie de ajutor?

Nu aţi găsit informaţia pe care o căutaţi? Aveţi o problemă de rezolvat?

Adresaţi o întrebare serviciului Europe Direct (00800 6 7 8 9 10 11)
Rezolvaţi problemele pe care le întâmpinaţi în relaţia cu administraţiile naţionale prin intermediul SOLVIT
Obţineţi consiliere juridică prin intermediul serviciului „Europa Ta - Consiliere”