Navigációs útvonal

Gyakori kérdések - Munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések

Megnézte már a munkahelyi balesetekkel és foglalkozási megbetegedésekkel foglalkozó oldalunkat?

Az Ön igényei

Önnek a balesetről nyilatkozatot kell küldenie az Ön biztosító intézménye számára. A baleset helye szerinti ország illetékes intézménye szintén megküldi az orvosi igazolást és minden olyan információt, amelyre az Ön biztosító intézményének szüksége lehet.

Ha a baleset munkahelyre való utazás vagy onnan történő hazautazás során következett be, az Ön biztosító intézménye nyomozót küldhet a baleset helye szerinti országba, hogy annak körülményeit kivizsgálják. A helyi hatóságok segítséget nyújtanak a nyomozó számára. >> Címtárunkban megkeresheti azt az intézményt, amellyel fel lehet venni a kapcsolatot

Ha az Ön biztosítása szerinti ország nemzeti jogszabályai értelmében a pénzbeli ellátás összege a családtagok számától függ, azokat a családtagokat is figyelembe veszik az ellátás kiszámításakor, akik az uniós országok, Izland, Liechtenstein, Norvégia vagy Svájc közül egy másik ország területén élnek.

Ha Ön a betegséget valószínűleg okozó tevékenységet az uniós országok, Izland, Liechtenstein, Norvégia vagy Svájc közül egynél több országban is folytatta, akkor Ön és túlélő hozzátartozói csak ott igényelhetnek ellátást, ahol Ön az utolsó kockázat felmerülésekor biztosítva volt .

Mindig a biztosítás helye szerinti ország felel az Ön munkahelyi baleset és foglalkozási megbetegedés miatti pénzbeli ellátásának, vagyis azoknak az ellátásoknak a kifizetéséért, amelyek munkahelyi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatt szünetelő bért helyettesítenek.

A pénzbeli ellátásokat általában közvetlenül annak az országnak az intézménye fizeti, ahol Önt biztosították. Az Ön biztosítási helye szerinti ország azonban megállapodhat az Ön tartózkodási helye szerinti országgal arról, hogy a pénzbeli ellátást az utóbbi fizeti. Ez az összeg mértékét nem érinti.

Külföldi balesetek

Ön akkor is jogosult a munkahelyi baleset címén nyújtott ellátásokra, ha Ön az EU-n belül, illetve Izland, Liechtenstein, Norvégia vagy Svájc területén utazás közben szenved munkahelyi balesetet.

Ön a biztosítása szerinti országon kívüli utazása során jogosult azokra a természetbeni ellátásokra, amelyekre utazása során orvosi szempontból szüksége lehet. Ön emellett munkahelyi baleset címén nyújtott külön természetbeni ellátásokra is jogosult abban az országban, ahol a baleset bekövetkeztekor tartózkodott.