Navigációs útvonal

Gyakori kérdések - Rokkantság

Megnézte már a rokkantsági ellátásokkal foglalkozó oldalunkat?

A nyugdíj kiszámítása

A nyugdíj összege a legtöbb esetben az elismert rokkantság fokától függ. A nyugdíj összegéről minden olyan ország nemzeti intézménye, ahol Ön biztosítva volt, saját nemzeti jogszabályai szerint dönt.

A rokkantság megállapításának a feltételei országonként eltérhetnek. Arról, hogy melyik ország(ok) fizetik ki az Ön rokkantnyugdíját, a rokkantsági ellátásokról szóló részben leírt esetekből tájékozódhat.

A fizetendő összeg kiszámításakor az az ország, ahol Ön nyugdíjat igényel, figyelembe veheti az Ön számára más ország(ok) által fizetett nyugdíj összegét. >> Tájékozódjon a nemzeti szociális biztonsági szabályokról

Lássunk egy gyakorlati példát! Ön húsz éven át A országban rendelkezett biztosítással, majd öt éven keresztül B-ben, végül két évig C-ben. A rokkantnyugdíj összege mindhárom országban az adott biztosítási időszak hosszától függ.

Amikor az Ön munkavégzése C országban megszűnt, rokkantságának fokát 100 %-ban állapították meg. Ez alapján Ön C országban két év biztosítási időszak alapján rokkantnyugdíjra jogosult. Ön B országban is kap rokkantnyugdíjat, ahol Ön öt éven át rendelkezett biztosítással, azonban itt a rokkantság fokát 70 %-ban állapították meg. A országban azonban, ahol Ön szakmai pályafutása nagy részében biztosítva volt, mindössze 30 %-os rokkantság címén kap nyugdíjat.

Ennek oka az, hogy az uniós rendelkezések csak koordinálják, de nem harmonizálják a nemzeti szociális rendszereket, és így minden ország saját szabályokat ír elő. >> Tájékozódjon a nemzeti szociális biztonsági szabályokról

Az Ön igényei

Ön abban az országban igényelhet rokkantnyugdíjat, ahol él, akkor is, ha ott sohasem rendelkezett biztosítással. Ellenkező esetben az utolsó biztosítás szerinti ország szociális biztonsági intézményeivel kell felvennie a kapcsolatot. >> Címtárunkban megkeresheti azt az intézményt, amellyel fel lehet venni a kapcsolatot

Azon ország intézménye, ahol Ön rokkantnyugdíjat igényel, figyelembe veszi, hogy Ön a jogszabályok értelmében más uniós országokban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban mennyi ideig volt biztosítva, illetve mennyi ideig tartózkodott, ha ez az ellátásra való jogosultság szempontjából szükséges.

Külföldre költözés

Ha Ön rokkantnyugdíjra jogosult, akkor Önnek attól függetlenül kifizetik a nyugdíjat, hogy Ön az európai uniós országok, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc közül melyik országban lakik vagy tartózkodik. >> Tájékozódjon a betegségi ellátásokról

Ha Ön egy európai uniós országban (vagy Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban) lakik vagy tartózkodik, ám nyugdíját egy másik ország fizeti, a szükséges közigazgatási ellenőrzéseket és orvosi vizsgálatokat az Ön lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti ország hatóságai végzik. Ennek ellenére Önt felkérhetik, hogy térjen vissza a nyugdíját folyósító országba vizsgálat céljából, ha az egészségi állapota ezt megengedi.