Navigációs útvonal

Gyakori kérdések - Mit jelent a szociális koordináció?

Megnézte már a koordinációval foglalkozó oldalunkat?

A szociális biztonsági rendszerek korszerűsített koordinációja

 

A korszerűsített koordináció 2010. május 1-jétől alkalmazandó új szabályokat jelent: ezek a 883/2004/EK és a 987/2009/EK rendeletek.

A koordinációs szabályok a legtöbb egyén számára előnyösek: ezek immár nem pusztán munkavállalókra és családjukra vonatkoznak, hanem olyanokra is, akiknek jelenleg, még, illetve már nincs munkájuk.

Alkalmazási körük kiterjed az apasági és az előnyugdíjazási ellátásokra és a hasonló új ellátásokra is, hogy a szociális biztonsági jogszabályok alakulásához nemzeti szinten is igazodni lehessen.

Az új rendeletek további fontos szerepe, hogy olyan eszközöket és strukturált eljárásokat hoznak létre, amelyekkel fejleszthetők a felhasználóknak nyújtott szolgáltatások. A szociális biztonságra vonatkozó információk elektronikus cseréjére vonatkozóan új hálózatot (EESSI rendszer, lásd alább) hoznak létre, és ez 2010 májusában lesz teljesen üzemkész.

Arról, hogy az új szabályok értelmében változik-e az Ön helyzete, a gyakran ismételt kérdésekre kattintva tájékozódhat.

A szociális biztonsági információk elektronikus cseréje

 

Az új rendeletek egyik fő újdonsága az, hogy az országok a szociális biztonsági információkat immár csak elektronikus úton kötelesek megosztani egymással (a 987/2009/EK rendelet 4. cikke).

Közös, biztonságos keretet biztosító rendszert hoznak létre: ez az EESSI rendszer (szociális biztonságra vonatkozó információk elektronikus cseréje). A rendszer várhatóan erőteljesen hozzájárul az intézmények közötti együttműködés előmozdításához, illetve a polgárok jogainak megfelelőbb végrehajtásához, pl. az ellátások nyújtásának meggyorsításával.

A jövőben nem lesz szükség papíralapú E-űrlapokra. Egyes esetekben ezeket úgynevezett "hordozható dokumentumok" váltják fel. További információkat az igénylésekkel és űrlapokkal kapcsolatos, gyakran ismételt kérdésekre kattintva talál.