Navigacijski put

Naknada troškova

Prije nego što odete u drugu državu obratite se Vašoj ustanovi za zdravstveno osiguranje kako biste osigurali podmirenje Vaših troškova u cijelosti. U osnovici će Vaše troškove liječenja podmiriti Vaša ustanova za zdravstveno osiguranje samo ako zakon u državi u kojoj ste osigurani priznaje to liječenje. Primjerice, u nekim su zemljama troškovi spa tretmana pokriveni, a u drugima ne. 

Koji će troškovi biti pokriveni? Što ću ja morati platiti?

Ako ishodite odobrenje, troškovi liječenja (u bolnici ili izvan nje) bit će podmireni po višoj cijeni usluga - ili po onoj koja je važeća u državi u kojoj ste osigurani ili po onoj u državi u kojoj Vam je pruženo liječenje.

Imajte na umu da se u slučaju Švicarske ne ostvaruje pravo na dodatni povrat bez obzira jeste li osigurani u zemlji koja je članica Europskog ekonomskog područja ili putujete u Švicarsku ili obrnuto.

Ako niste ishodili odobrenje, tada u osnovici nemate pravo na povrat troškova bolničkog liječenja kojem ste se podvrgnuli u drugoj državi. Nebolničko liječenje bit će pokriveno sukladno uvjetima države u kojoj ste osigurani bez ikakvog dodatnog povrata ako država u kojoj se liječite nudi viši iznos povrata. Imajte na umu da ako ne posjedujete odobrenje, troškovi liječenja za državljane Europskog ekonomskog područja u Švicarskoj i obrnuto nisu pokriveni.

Primjer

Sofija je osigurana u zemlji A. Posjeduje odobrenje za operaciju u zemlji B. Trošak njezinog boravka u bolnici u zemlji B iznosi 4000 €. Za isto liječenje u zemlji A, povrat troškova iznosi samo 2800 € u usporedbi s 3200 € u zemlji B.
Budući da posjeduje odobrenje, Sofija ostvaruje pravo na iste uvjete kao i osobe koje su osigurane u zemlji B što znači da će ona dobiti povrat u iznosu od 3200 € dok ćemo mi morati samo platiti razliku u iznosu od 800 €.

Ako za slično liječenje u zemlji A povrat iznosi 3500 €, tada će Sofija ne samo primiti povrat po cijeni koja je važeća u zemlji B (3200 €) već i dodatni povrat čiji je iznos u vrijednosti jednakoj razlici cijena u dvjema zemljama (3500 € - 3200 € = 300 €). Ukupan iznos povrata u ovom slučaju iznosi 3500 €, a Sofija treba platiti samo 500 €.

Koje je financijski najpovoljnije rješenje?

U financijskom pogledu najbolje bi bilo ishoditi odobrenje.

U slučaju bolničkog liječenja, Vaša ustanova za zdravstveno osiguranje gotovo uvijek će od Vas zahtijevati traženje prethodnog odobrenja. Ovim se odobrenjem jamči povrat troškova po najpovoljnijoj cijeni. Povrat Vaših troškovi liječenja bit će automatski izvršen po cijeni koja je važeća u državi u kojoj ste se podvrgnuli liječenju, i ako je cijena veća u zemlji u kojoj ste osigurani, tada će Vaše osiguranje nadoknaditi razliku. Imajte na umu da se u slučaju Švicarske ne ostvaruje pravo na dodatni povrat.

U slučaju nebolničkog liječenja, ako uspijete ishoditi odobrenje, jamstva ostaju ista. Alternativno, možete izravno otputovati u zemlju gdje se želite podvrgnuti liječenju bez ishođenja odobrenja te tražiti povrat od Vaše ustanove za zdravstveno osiguranje po povratku. Ako je iznos povrata veći u državi u kojoj ste se podvrgnuli liječenju, tada ćete dobiti povrat troškova po toj cijeni. Međutim, ako je iznos povrata veći u državi u kojoj ste se podvrgnuli liječenju, tada ne ostvarujete pravo na dodatni povrat. Imajte na umu da se u slučaju Švicarske ne ostvaruje pravo na dodatni povrat.

Napomena: trenutačno ne postoji europska definicija „bolničkog liječenja” ili „nebolničkog liječenja”. Obratite se Vašoj ustanovi za zdravstveno osiguranje ako imate nedoumice.

Imajte na umu da će u osnovici Vaši troškovi liječenja biti podmireni samo ako zakon u državi u kojoj ste osigurani pokriva to liječenje. Primjerice, u nekim su zemljama troškovi spa tretmana pokriveni, a u drugima ne. Informirajte se pri Vašoj osiguravajućoj ustanovi prije odlaska u drugu državu.

Još uvijek trebate pomoć?

Niste pronašli informacije koje ste tražili?

Postavite pitanje putem Europe Directa 00800 6 7 8 9 10 11
Riješite probleme s nacionalnom upravom (SOLVIT)
Ostvarite pravni savjet od usluge savjetovanja Vaša Europa