Navigációs útvonal

A kártya igénylése

Hogyan szerezheti be a kártyát?

A kártya beszerzése érdekében vegye fel a kapcsolatot a lakóhelye szerinti egészségbiztosítási intézettel, mivel minden ország saját területén felelős a kártya előállításáért és kiadásáért.

Ki élvezheti a kártya előnyeit? 

A kártya igényléséhez Önnek biztosítottnak kell lennie, illetve Önnek az állami társadalombiztosítási rendszerhez kell tartoznia az Európai Unió valamelyik tagállamában, illetve Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban. Minden utazó családtagnak saját kártyával kell rendelkeznie.

Az Unión kívüli országokból származó, de legálisan az Európai Unió területén tartózkodó személyek, akik tagjai valamely tagállam társadalombiztosítási rendszerének, ugyancsak jogosultak a kártyára. Az Unión kívüli országok állampolgárai azonban nem használhatják az Európai Egészségbiztosítási Kártyájukat orvosi kezelésre Dániában, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban.

Mennyi ideig érvényes a kártya?

Ez országonként változik, leghelyesebb ezt megérdeklődni, amikor a kártya beszerzése érdekében felveszi a kapcsolatot a helyi egészségügyi hatósággal. 

Mit tehet, ha a helyi hatóság elutasítja az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiadását?

Amikor Európai Egészségbiztosítási Kártyát igényel, a helyi hatóságnak kötelessége azt kiadni, vagy ennek hiányában ideiglenes igazolást kell kapnia, ha a kártya azonnal nem áll rendelkezésre. Ha nem ezt teszik, Önnek fellebbezést kell benyújtania. Az Európai Bizottság tájékoztatást nyújt arról, hogy miként érvényesítheti a jogait, és azt tanácsolja, hogy először is forduljon a Solvit-hoz, hogy megismerje, hogyan tehet panaszt.

Tagállami információk

Ha tájékozódni szeretne arról, hogyan tudja kiváltani a kártyát, kattintson a megfelelő ország zászlaját ábrázoló ikonra.

    Link ajánlása

  • a Twitterrel a Facebookon Megosztás a Google+-on