Pojdi na navigacijsko pot ter preskoči orodja in izbiro jezika

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Kaj je evropska kartica zdravstvenega zavarovanja?

To je brezplačna izkaznica, s katero ste med začasnim bivanjem v kateri koli od 28 držav članic EU, na Islandiji, v Lihtenštajnu, na Norveškem in v Švici upravičeni do nujne zdravniške pomoči pri zdravnikih ali zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže, in sicer pod enakimi pogoji in za enake stroške (v nekaterih državah brezplačno) kot osebe, ki so v zadevni državi zavarovane.

Kartico izda nacionalni ponudnik zdravstvenega zavarovanja.

Pomembno – evropska kartica zdravstvenega zavarovanja:

  • ni nadomestilo za turistično zavarovanje; ne krije stroškov zasebnega zdravstvenega varstva ali stroškov povratnega leta v domovino ali izgubljene/ukradene lastnine;
  • ne krije stroškov zdravstvenih storitev, če je razlog vašega potovanja načrtovano zdravljenje v tujini,
  • ne zagotavlja brezplačnih storitev. Ker so zdravstveni sistemi med državami različni, nekatere storitve, ki so v Sloveniji brezplačne, niso nujno brezplačne tudi v drugih državah.

Opozorilo: če svoje običajno prebivališče prenesete v drugo državo,  se morate za zdravstvene storitve v vaši novi državi običajnega prebivališča prijaviti z  obrazcem S1 namesto z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.


Prenesite si aplikacijo za pametni telefon

Available on the App Store Get it on Google Play Download from Windows Store
Available on the App Store Get it on Google Play Download from Windows Store

 

  • Vodnik za uporabo evropske kartice zdravstvenega zavarovanja v 28 državah članicah EU, na Islandiji, v Lihtenštajnu, na Norveškem in v Švici.
  • Vključuje splošne informacije o kartici, telefonske številke za klic v sili, informacije o vrstah zdravljenja in stroških, za katere kartica velja, navodila za povračilo stroškov in kontaktne osebe, na katere se obrnete v primeru izgube kartice.
  • Na voljo je v 25 jezikih s preprosto možnostjo preklapljanja med njimi.

Pomembno – kartice ne morete ustvariti sami, niti je ne morete prenesti za uporabo.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Ta informacija ni na voljo v želenem jeziku. Prosimo, izberite drugo jezikovno različico.

 de  en  fr

Naša jezikovna politika

Na našem spletišču upoštevamo splošne jezikovne smernice portala EUROPA. Čim več informacij skušamo objaviti v 24 jezikih EU. Zaradi prevajalskih omejitev in nekaterih nujnih vsebin (npr. novic) so določene informacije na voljo le v angleškem, francoskem in nemškem jeziku.   

Zakonodaja in drugi uradni dokumenti so objavljeni v vseh jezikih EU na spletišču EUR-Lex.