Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Handicappede

© Shutterstock

Definition

FN's Konvention om rettigheder for personer med handicap definerer personer med handicap som personer: "med en langvarig fysisk, psykisk, intellektuel eller sensorisk funktionsnedsættelse, som i samspil med forskellige barrierer kan hæmme dem i fuldt og effektivt at deltage i samfundslivet på lige fod med andre".

Omkring 87 millioner mennesker i EU har en eller anden form for handicap. Mange personer med handicap i Europa har ikke samme muligheder i livet som andre mennesker. De har ikke på samme måde adgang til skoler og arbejdspladser, infrastrukturer, produkter, tjenester og information. De kan også nogle gange blive dårligt eller uretfærdigt behandlet.

Udfordringer

  • Kun halvdelen af alle personer med handicap er beskæftiget, mod tre ud af fire personer uden handicap.
  • 28,4 % af alle personer med handicap er i risiko for fattigdom eller social udstødelse, mod 17,8 % af alle personer uden handicap.
  • Kun 29,4 % af alle personer med handicap fuldfører en uddannelse på universitetsniveau, mod 43,8 % af alle personer uden handicap.
  • 52 % af alle personer med handicap føler sig udsat for forskelsbehandling.

Politiske tiltag

EU og medlemslandene har forpligtet sig til at forbedre den sociale og økonomiske situation for personer med handicap med udgangspunkt i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde og EU's charter om grundlæggende rettigheder.

Den europæiske søjle for sociale rettigheder 

I den europæiske søjle for sociale rettigheders princip nr. 17 understreges det, at personer med handicap har ret til en indkomststøtte, der sikrer et værdigt liv, tjenesteydelser, som sætter dem i stand til at deltage på arbejdsmarkedet og i samfundslivet, og et arbejdsmiljø, der er tilpasset deres behov.

FN's handicapkonvention

EU og medlemslandene har underskrevet FN's handicapkonvention. Denne vigtige traktat har været retningsgivende for indholdet af strategien for rettigheder for personer med handicap 2021-2030 og dens forgænger, den europæiske handicapstrategi 2010-2020.

Handicapplatformen

Kommissionen drøfter regelmæssigt gennemførelsen af konventionen på EU- og medlemslandsplan i handicapplatformens ekspertgruppe, der består af:

  • Europa-Kommissionen
  • eksperter fra medlemslandene
  • repræsentanter for flere NGO'er på EU-plan, herunder en række handicaporganisationer

Vigtige resultater vedrørende handicap

Finansiering

EU yder finansiel støtte gennem et årligt tilskud til en række store handicaporganisationer i EU og NGO'er (under programmet for borgere, ligestilling, rettigheder og værdier). Støtten skal hjælpe dem til at opbygge deres kapacitet og give dem bedre mulighed for at deltage i processer på EU-plan, bl.a. ved at udtale sig om udviklingen af EU's lovgivning og politikker. Disse organisationer blev udvalgt gennem en indkaldelse af forslag og har underskrevet en partnerskabsrammekontrakt for perioden 2022-2025. Listen over udvalgte organisationer står nederst på indkaldelsessiden.

De europæiske struktur- og investeringsfonde er EU's vigtigste finansielle instrumenter til at styrke den økonomiske og sociale samhørighed. De hjælper med at sikre social inklusion af de mest sårbare borgere, herunder personer med handicap.

Det europæiske semester

Det europæiske semester er betegnelsen for den halvårlige koordinering af de økonomiske og sociale politikker i EU, og som led i det offentliggøres der information om situationen for personer med og uden handicap i medlemslandene.

Analytisk støtte

Europæisk handicapekspertise (EDE) forsyner Kommissionen med analyser af data og politikker fra EU-landene. Den forvalter DOTCOM, en database, som overvåger politiske instrumenter relateret til FN's handicapkonvention i EU og medlemslandene.

Bevidstgørelse

Kommissionen arbejder på at skabe opmærksomhed om levevilkårene for personer med handicap, de udfordringer, de støder på i hverdagen, og værktøjer, som forbedrer deres liv. Som led i denne indsats

Del denne side