Pojdi na navigacijsko pot ter preskoči orodja in izbiro jezika

Sklop Mikrofinanciranje in socialno podjetništvo

Sklop Mikrofinanciranje in socialno podjetništvo iz Programa za zaposlovanje in socialne inovacije finančno podpira dve tematski področji politik:

Poleg tega novega sklopa Mikrofinanciranje in socialno podjetništvo bo do leta 2016 deloval še mikrofinančni instrument Progress.

Namen

  • Povečati dostopnost in razpoložljivost mikrofinančnih sredstev za pripadnike ranljivih skupin, ki želijo ustanoviti ali razširiti mikropodjetje oziroma poslovanje.
  • Povečati institucionalno zmogljivost ponudnikov mikrokreditov.
  • Podpreti razvoj socialnih podjetij, predvsem njihov dostop do finančnih sredstev.

Sodelovanje v programu

Evropska komisija sredstev ne daje neposredno podjetnikom in socialnim podjetjem, pač pa jih dodeli izbranim ponudnikom mikrokreditov in vlagateljem v socialna podjetja, ki tako povečajo svojo zmogljivost kreditiranja.

Za finančna sredstva lahko zaprosijo organizacije javnega in zasebnega sektorja na nacionalni, regionalni in lokalni ravni, ki v zgoraj navedenih državah ponujajo mikrokredite zasebnikom in mikropodjetjem oziroma vlagajo v socialna podjetja.

Razpoložljiva finančna sredstva

V Programu za zaposlovanje in socialne inovacije je sklopu Mikrofinanciranje in socialno podjetništvo dodeljenih 21 % vseh proračunskih sredstev.