Navigációs útvonal

Horvátország

Jelenleg átmeneti korlátozások vannak érvényben a horvát állampolgárok munkavállalására vonatkozóan az alábbi tagállamokban:

  • Ausztriában,
  • Máltán,
  • Hollandiában,
  • Szlovéniában
  • és az Egyesült Királyságban.

Ez azt jelenti, hogy az említett tagállamokban továbbra is a nemzeti jog szabályozza a horvát állampolgárok munkavállalását, és előfordulhat, hogy a jogszabályok munkavállalási engedélyhez kötik a helyi munkaerőpiacra való belépést.

Horvátország ugyanilyen átmeneti korlátozásokat léptetett életbe a fent felsorolt uniós országok állampolgárainak horvátországi munkavállalására vonatkozóan.

A 2011. évi csatlakozási okmány értelmében az EU korábban csatlakozott 27 tagállama ideiglenesen korlátozhatja a horvát állampolgárok munkavállalását munkaerőpiacán.

Első szakasz: 2013. július 1. – 2015. június 30.

A horvát állampolgárok munkavállalását a többi tagállam nemzeti joga szabályozta. Közülük 13 tagállam (AT, BE, CY, FR, DE, EL, IT, LU, MT, NL, ES, SI és UK) alkalmazott korlátozásokat. A többi uniós ország úgy döntött, hogy teljes mértékben alkalmazza a horvát munkavállalókra a munkavállalók szabad mozgására vonatkozó uniós szabályokat.

Második szakasz: 2015. július 1. – 2018. június 30.

A tagállamok fenntarthatják az általuk alkalmazott korlátozásokat, ha erről előzetesen értesítették az Európai Bizottságot. Ausztria, az Egyesült Királyság, Hollandia, Málta és Szlovénia így tett, ezért a második szakaszban ezekben az országokban – de csak ezekben a tagállamokban – korlátozás alá esik a horvát állampolgárok munkavállalása.

Harmadik szakasz: 2018. július 1. – 2020. június 30.

Az utolsó szakaszban a tagállamok kizárólag abban az esetben alkalmazhatnak korlátozásokat, ha azt tapasztalják, vagy ha fennáll a veszélye, hogy komoly zavarok jelentkeznek munkaerőpiacuk működésében.

Összefoglaló táblázat arról, hogyan szabályozzák az egyes tagállamok a horvát állampolgárok munkavállalását