Navigációs útvonal

Horvátország

Jelenleg átmeneti korlátozások vannak érvényben a horvát állampolgárok munkavállalására vonatkozóan az alábbi tagállamokban:

  • Ausztria,
  • Hollandia,
  • Szlovénia és
  • az Egyesült Királyság.

Ez azt jelenti, hogy az említett tagállamokban továbbra is a nemzeti jog szabályozza a horvát állampolgárok munkavállalását, és előfordulhat, hogy a jogszabályok munkavállalási engedélyhez kötik a helyi munkaerőpiacra való belépést.

Horvátország ugyanilyen átmeneti korlátozásokat léptetett életbe a fent felsorolt uniós országok állampolgárainak horvátországi munkavállalására vonatkozóan.

A 2011. évi csatlakozási okmány értelmében az EU korábban csatlakozott 27 tagállama ideiglenesen korlátozhatja a horvát állampolgárok munkavállalását munkaerőpiacán.

Első szakasz: 2013. július 1. – 2015. június 30.

A horvát állampolgárok munkavállalását a többi tagállam nemzeti joga szabályozta. Közülük 13 tagállam (Ausztria, Belgium, Ciprus, az Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Spanyolország és Szlovénia) alkalmazott korlátozásokat. A többi uniós ország úgy döntött, hogy teljes mértékben alkalmazza a horvát munkavállalókra a munkavállalók szabad mozgására vonatkozó uniós szabályokat.

Második szakasz: 2015. július 1. – 2018. június 30.  

A tagállamok fenntarthatják az általuk alkalmazott korlátozásokat, ha erről előzetesen értesítették az Európai Bizottságot. Ausztria, az Egyesült Királyság, Hollandia, Szlovénia és Málta élt ezzel a lehetőséggel, de ez utóbbi 2018. január 26-án feloldotta a korlátozásokat. A horvát állampolgárok munkavállalása jelenleg tehát csak az első négy országban esik korlátozás alá.

Harmadik szakasz: 2018. július 1. – 2020. június 30.

Az utolsó szakaszban a tagállamok kizárólag abban az esetben alkalmazhatnak korlátozásokat, ha azt tapasztalják, vagy ha fennáll a veszélye, hogy komoly zavarok jelentkeznek munkaerőpiacuk működésében.