Pojdi na navigacijsko pot ter preskoči orodja in izbiro jezika

Nenačrtovana zdravniška pomoč - Romunija

Nujna pomoč

Pokličite 112

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (nacionalni zavod za zdravstveno zavarovanje) (spletišče samo v romunščini)
Telefon: +40 372309.250

Stroški zdravljenja

Zdravniki

  • Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja lahko obiščete zdravnika ali specialista, ki dela v okviru romunskega javnozdravstvenega sistema.
  • Nacionalni zavod za zdravstveno zavarovanje krije obiske pri zdravniku in zdravniške preglede.

Zobozdravniki

  • Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja lahko obiščete zobozdravnika, ki dela v okviru romunskega javnozdravstvenega sistema.
  • Zobozdravniški pregledi so brezplačni za mlajše od 18 let. Za starejše od 18 let so brezplačne samo nujne zobozdravstvene storitve. Za storitve, vključene v sveženj zdravstvenih storitev, velja kritje do 60 % (glej poglavje o zakonodaji).

Bolnišnično zdravljenje

Zdravila na recept

  • Plačati boste morali razliko med referenčno ceno zdravila (ki jo krije javnozdravstveno zavarovanje) in dejansko prodajno ceno. Za to doplačilo v Romuniji ni povračila, zanj lahko zaprosite po vrnitvi v domovino.

Reševalno vozilo

Letalsko reševanje

  • Letalsko reševanje pokriva samo ozemlje Romunije in se uporablja samo v najbolj nujnih primerih.

Povračilo stroškov

Zdravstvene storitve so večinoma brezplačne, zato v Romuniji ni sistema povračila stroškov. Izjeme veljajo za nekatere plačljive zobozdravstvene storitve, zdravila in medicinske pripomočke.

Za stroške zdravstvenih storitev ponudnikov, ki ne delajo v okviru javnozdravstvenega sistema, ni povračila in jih morate plačati v celoti.

Če ste za zdravniško pomoč morali plačati, lahko ob vrnitvi domov na pristojnem zavodu za zdravstveno zavarovanje zaprosite za povračilo.

    Povej naprej

  • Twit it Facebook Povej naprej: Google+