Cale de navigare

Îngrijiri medicale neprevăzute - Liechtenstein

Urgenţe

Sunaţi la 144 sau 112

Amt für Gesundheit (Oficiul Naţional de Sănătate) (în germană şi engleză)
Tel.: +423 236 7340
E-mail: info@ag.llv.li

Servicii şi costuri

Pacienţii trebuie să plătească o taxă standard pentru asigurarea de sănătate şi, în unele cazuri, un anumit procent din costul tratamentului. Pacienţii titulari ai unui card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) trebuie să plătească, în medie, 67 CHF, sumă reprezentând asigurarea de sănătate pe o lună. Oficiul de Sănătate Publică va factura această taxă persoanei asigurate, după ce a primit factura/facturile de la furnizorul/furnizorii de servicii. Această taxă standard va fi achitată chiar dacă durata sejurului este mai mică de o lună.

Persoanele care au împlinit vârsta de pensionare plătesc jumătate din taxă. Copiii şi tinerii (sub 20 de ani), sunt scutiţi de la plata taxei.

Medici

 • Pentru a putea utiliza cardul european de asigurări sociale de sănătate, trebuie să vă adresaţi unui medic care lucrează în sistemul public de sănătate. Mai multe informaţii la http://www.lkv.li. Aceste consultaţii sunt gratuite, deoarece medicii sunt plătiţi direct din fondul asigurărilor (a se vedea mai sus).
 • În cazul în care nu vă adresaţi unui medic care are contract cu sistemul public de sănătate, veţi plăti integral costul consultaţiei şi vi se va rambursa doar 50%.

Medici stomatologi

 • În Liechtenstein, statul nu asigură tratamente stomatologice şi va trebui să suportaţi integral costul unui tratament privat.

Spital

 • În Liechtenstein există un singur spital.
 • În general, spitalizările trebuie aprobate de Amt fur Gesundheit (Oficiul Naţional de Sănătate), cu excepţia asistenţei de urgenţă.
 • Veţi avea de plătit o taxă.
 • Copiii şi pensionarii beneficiază de reducere.

Reţete

Ambulanţă

 • Transportul cu ambulanţa până la unităţile sanitare contractate de federaţia asiguratorilor de sănătate este gratuit.

Ambulanţă aeriană

 • Transportul cu ambulanţa aerienă este acoperit până la o anumită sumă. Va trebui să achitaţi tot ce depăşeşte această sumă.

Rambursări

Pe lângă taxa standard de asigurare, pacienţii trebuie plătească, de obicei, numai procentul din costul tratamentelor medicale care le revine şi care nu le va fi rambursat. Totuşi, dacă vă adresaţi unui medic din Liechtenstein care nu are contract cu sistemul de stat, va trebui să plătiţi în avans costul integral şi vi se va rambursa 50%.

  Partajează

 • Twitter Facebook Partajează pe Google+