Cale de navigare

Îngrijiri medicale neprevăzute - Spania

Urgenţe

Sunaţi la 112

Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad (Ministerul Sănătăţii, Serviciilor Sociale şi Egalităţii)
Tel.: +34 901 400 100
E-mail: oiac@msssi.es
Site: www.msssi.gob.es

Servicii şi costuri

Asiguraţi-vă că medicul sau spitalul căruia vă adresaţi face parte din sistemul public de sănătate. Acesta vă va accepta cardul european de asigurări sociale de sănătate.

Pe site-ul Ministerului Sănătăţii, Serviciilor Sociale şi Egalităţii, veţi găsi linkuri către site-urile organismelor autonome competente în materie de asistenţă medicală. De obicei, pe aceste site-uri este publicată lista centrelor publice (spitale, centre medicale) aflate pe teritoriul comunităţii autonome respective.

Unele spitale şi centre medicale („centro sanitario”) oferă atât servicii private (care se achită integral de către pacient) cât şi servicii subvenţionate parţial de stat. Dumneavoastră trebuie să alegeţi serviciile pe care le doriţi. Costurile asistenţei medicale private nu se rambursează şi nu sunt acoperite de cardul dvs.

Medici

 • Asistenţa medicală de stat este gratuită. Atenţie, uneori hotelurile şi operatorii de turism pot chema sau vă pot recomanda un medic privat, căruia va trebui să îi plătiţi consultaţia.
 • Dacă aveţi nevoie urgentă de medic, asiguraţi-vă că aveţi un card european de asigurări sociale de sănătate valabil şi solicitaţi asistenţă medicală finanţată de stat („asistencia sanitaria pública” sau „asistencia del Sistema Nacional de Salud”).
 • Dacă vi se cere să plătiţi, înseamnă că NU sunteţi tratat în sistemul public de sănătate şi că nu vi se va accepta cardul european de asigurări de sănătate.

Medici stomatologi

 • În general, tratamentul stomatologic nu este disponibil în sistemul de stat, iar costurile sunt nerambursabile.

Spital

 • Cu excepţia cazurilor de urgenţă, veţi avea nevoie de trimitere de la medic pentru orice tratament în regim de spitalizare.
 • Tratamentul este gratuit doar în spitalele publice.
 • Prezentaţi, la internare, cardul european de asigurări de sănătate, altfel veţi plăti costurile care li se percep pacienţilor privaţi. Costurile tratamentelor private nu sunt rambursabile.

Reţete

 • Medicamentele prescrise de medicii din sistemul public de sănătate pot fi obţinute de la orice farmacie („farmacia”).
 • Cu unele excepţii, vi se va percepe doar un anumit procent din costul reţetei dacă dovediţi că sunteţi pensionar într-o ţară din UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia. Acesta nu se rambursează în Spania, însă aţi putea solicita rambursarea la întoarcerea în ţară.
 • Dacă aveţi nevoie de medicamente după externare, acest lucru va fi indicat în raportul medical eliberat de spital. Trebuie să îl duceţi la un centru public de asistenţă primară („Centro de salud”), unde un medic vă va scrie reţeta.

Ambulanţă

 • Intervenţiile cu ambulanţa sunt gratuite, dacă serviciile sunt oferite de un spital public.

Ambulanţă aeriană

 • Nu sunt disponibile informaţii.

Rambursări

Nu se fac rambursări, deoarece asistenţa medicală de stat se acordă gratuit.

Dacă a trebuit să plătiţi costul asistenţei, adresaţi-vă casei naţionale de asigurări de sănătate la întoarcerea în ţară pentru o eventuală rambursare.

  Partajează

 • Twitter Facebook Partajează pe Google+