Navigációs útvonal

Nem tervezett gyógykezelés - Spanyolország

Vészhelyzet

Hívja a 112-es telefonszámot

Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad (Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium)
Telefon: +34 901 400 100
E-mail: oiac@msssi.es
Weboldal: www.msssi.gob.es

Ellátás és költségek

Egészségügyi ellátás igénybevétele előtt győződjön meg arról, hogy az adott orvos vagy kórház szerződéses viszonyban áll az állami egészségbiztosítóval, tehát elfogadja az európai egészségbiztosítási kártyát.

Az Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium weboldalán megtalálhatók az autonóm körzetek egészségügyben illetékes szervezeteinek weboldalához vezető linkek. Ezek a weboldalak rendszerint tartalmazzák az adott autonóm körzet területén található állami egészségügyi intézmények (kórházak, „centros de salud”) listáját.

Bizonyos kórházak és egészségügyi központok („centro sanitario”) állami (azaz részben térített) és (teljes mértékben a beteg által fizetett) magánellátást egyaránt biztosítanak. Az Ön feladata, hogy jelezze, melyik típusú szolgáltatást szeretné igénybe venni. Az európai egészségbiztosítási kártya nem fedezi a magánellátást, és ennek költségeiért visszatérítés sem jár.

Orvosi ellátás

 • Az állami orvosi ellátás ingyenes. Figyelem! Előfordulhat, hogy a szállodák és az utazásszervezők magánorvost hívnak vagy ajánlanak Önnek. A magánorvosok szolgáltatásai fizetősek.
 • Ha Önnek sürgős esetben orvost kell hívnia, győződjön meg arról, hogy van érvényes európai egészségbiztosítási kártyája, és kérjen állami finanszírozású egészségügyi ellátást („asistencia sanitaria pública or asistencia del Sistema Nacional de Salud”).
 • Ha előre kell fizetnie, az azt jelenti, hogy az orvos NEM az állami egészségügyi ellátás keretében látja el Önt, és nem fogadja el az európai egészségbiztosítási kártyát.

Fogorvosi ellátás

 • Az állami egészségügyi ellátás rendszerint nem terjed ki a fogorvosi ellátásokra, és a fogorvosnál kifizetett összegért nem jár visszatérítés.

Kórházi ellátás

 • Kórházi ellátáshoz orvosi beutalóra van szükség, kivéve a sürgősségi eseteket.
 • Kizárólag az állami kórházak nyújtanak ingyenes orvosi ellátást.
 • Kórházi felvételkor mutassa be európai egészségbiztosítási kártyáját. Ennek hiányában a kórház magánbetegként kezeli Önt. A magánellátás költségeiért nem jár visszatérítés.

Orvosi rendelvények

 • Az állami ellátás keretében felírt gyógyszerek bármelyik patikában („farmacia”) kiválthatók.
 • Ha Ön igazolni tudja, hogy nyugdíjas az uniós országok valamelyikében, illetve Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban, az orvosságok árának csak egy részét kell kifizetnie (bizonyos kivételekkel).
 • A kórházi zárójelentés tartalmazza, ha Önnek a kórházi ellátást követően orvosságot kell szednie. Vigye el a zárójelentést egy állami egészségügyi központba („Centro de salud”). Az ott dolgozó orvosok egyike felírja Önnek a szükséges gyógyszert.

Mentő- és betegszállító szolgálat

 • Az állami kórházak által biztosított mentő- és betegszállító szolgálat igénybevétele ingyenes.

Légi mentés

 • Nincs adat.

Visszafizetés

A spanyol egészségügyi rendszer nem a visszatérítés elvén működik, mivel az állami egészségügyi ellátás ingyenes.

Ha Önnek fizetnie kellett valamely ellátásért, a költségek megtérítésért hazatérése után forduljon hazája egészségbiztosítási pénztárához.


  Link ajánlása

 • a Twitterrel a Facebookon Megosztás a Google+-on