Navigációs útvonal

Nem tervezett gyógykezelés - Románia

Vészhelyzetben

Hívja a 112-es telefonszámot

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) (a weboldal csak románul olvasható)
Tel.: +40 372309.250

Ellátás és költségek

Orvosi ellátás

  • Az európai egészségbiztosítási kártya nyújtotta lehetőségekkel Ön akkor élhet, ha olyan (szak)orvoshoz fordul, aki szerződésben áll a román állami egészségbiztosítóval.
  • A konzultáció és az orvosi vizsgálatok költségét az egészségbiztosító megtéríti.

Fogorvosi ellátás

  • Az európai egészségbiztosítási kártya nyújtotta lehetőségekkel Ön akkor élhet, ha olyan fogorvoshoz fordul, aki szerződésben áll a román állami egészségbiztosítóval.
  • A fogorvosi ellátás a 18 év alattiaknak ingyenes. A 18 év fölöttiek számára a sürgősségi ellátás ingyenes, az egészségügyi alapellátásba tartozó ellátások költségeinek 60%-át pedig a biztosító visszatéríti (lásd a jogi rovatot).

Kórházi ellátás

Orvosi rendelvények

  • A betegnek az orvosság referenciaára (amelyet az állami egészségbiztosító fizet) és a gyógyszer tényleges piaci ára közötti különbséget kell kifizetnie. Ezért az összegért Romániában nem jár visszatérítés, hazatérése után azonban Ön igényelhet költségtérítést.

Mentő- és betegszállító szolgálat

  • A mentő- és betegszállító szolgálat igénybevétele ingyenes. A szolgáltatást a megyei mentő- és betegszállító szolgálatok, a bukaresti mentő- és betegszállító szolgálat, illetve a készenléti segélyszolgálat (Serviciul Mobil de Urgenţǎ, Reanimare şi Descarcerare) biztosítja.

Légi mentés

  • Légi mentés kizárólag Románia területén, rendkívüli vészhelyzetekben nyújtható.

Visszafizetés

Az egészségügyi szolgáltatások rendszerint ingyenesek, ezért visszatérítés nem létezik. Előfordulhat azonban, hogy bizonyos fogászati szolgáltatásokért, gyógyszerekért és egyes orvostechnikai eszközök igénybevételéért a betegnek fizetnie kell.

Az állami egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban nem álló egészségügyi szolgáltatók által biztosított egészségügyi ellátások teljes költségét a betegnek kell állnia.

Ha Önnek fizetnie kellett valamely ellátásért, költségtérítésért hazatérése után forduljon hazája egészségbiztosítási pénztárához.


    Link ajánlása

  • a Twitterrel a Facebookon Megosztás a Google+-on