Navigációs útvonal

Nem tervezett gyógykezelés - Franciaország

Vészhelyzetben

Centre des Liaisons Européennes et Internationales de Sécurité Sociale (CLEISS)
(európai és nemzetközi vonatkozású társadalombiztosítási ügyek központja)
A központ részletes tájékoztatással szolgál francia, angol, spanyol, német, olasz és portugál nyelven.

Tel.: +33 1 45 26 33 41
E-mail: ceam@cleiss.fr

Ellátás, biztosítás és költségek

Az ameli-direct weboldalon tájékozódhat arról (francia nyelven), hogy az Ön tartózkodási helyén milyen egészségügyi szakemberek (orvosok, fogorvosok, ápolók stb.) és kórházak tudják Önt fogadni, illetve mire terjed ki az egészségbiztosítás, és mennyit kell Önnek a kezelésekért fizetni.

Orvosi ellátás

 • Az európai egészségbiztosítási kártya nyújtotta lehetőségekkel Ön akkor élhet, ha olyan orvoshoz fordul, aki szerződésben áll az állami egészségbiztosítási pénztárral („conventionné”).
 • Ezek az orvosok két külön kategóriába sorolhatók:
  1. kategória: az egészségbiztosító hivatalos díjszabása szerinti összeget felszámító orvosok
  2. kategória: a hivatalos díjakon felül kiegészítő összeget felszámító orvosok.
 • A kezelési díjat közvetlenül az orvosnak kell kifizetni. Az orvos kezelőlapot állít ki („feuille de soins”), és ha szükséges, receptet ír fel. A kezelőlapra szükség van a költségek visszatérítésének igényléséhez.

Fogorvosi ellátás

 • Az európai egészségbiztosítási kártya nyújtotta lehetőségekkel Ön akkor élhet, ha olyan fogorvoshoz fordul, aki szerződésben áll az állami egészségbiztosítási pénztárral („conventionné”).
 • A kezelésért közvetlenül a fogorvosnak kell fizetni, aki kezelőlapot állít ki („feuille de soins”), és ha szükséges, receptet ír fel. A kezelőlapra szükség van a költségek visszatérítésének igényléséhez.

Kórházi ellátás

 • Betegfelvételkor ne felejtse el bemutatni európai egészségbiztosítási kártyáját. Ezáltal mentesül a visszaigényelhető költségek előzetes kifizetésétől, és csak az önrészt kell állnia.
 • Az ellátásért kórházi napidíjat kell fizetni.
 • A kórházi napidíjon felül a komolyabb orvosi beavatkozásokért Önnek átalánydíjat kell fizetni. Ezt a költséget Franciaországban nem térítik vissza, hazatérése után azonban Ön igényelhet költségtérítést.
 • Ha Ön magánkórházban vagy -klinikán részesül kezelésben, győződjön meg róla, hogy az intézmény az állami egészségügyi rendszer keretein belül is nyújt ellátást („conventionné”).

Orvosi rendelvények

 • A gyógyszerek költségeit csak akkor téríti vissza az egészségbiztosító, ha Ön az igénylés során benyújtott dokumentumokhoz a kezelőlapot („feuille de soins”) is mellékeli. Kizárólag azok után a gyógyszerek után jár visszatérítés, amelyek szerepelnek a támogatott gyógykészítmények listáján. A gyógyszerész felvilágosítással tud szolgálni arra vonatkozóan, hogy az adott gyógyszer után jár-e visszatérítés vagy sem.

Mentőszolgálat és betegszállítás

 • Betegszállítást (mentőjárművel vagy taxival) csak orvosi rendelvényre lehet igénybe venni. A szolgáltatásért előre kell fizetni közvetlenül a mentőszakszolgálat munkatársának.

Légi mentés

 • A légi mentés igénybevétele orvosi beutalóhoz, valamint az egészségbiztosító (Caisse Primaire d’Assurance Maladie, CPAM) helyi tisztviselőjének előzetes engedélyéhez kötött.

Visszafizetés

 • Franciaországban a visszatérítés iránti kérelmeket közvetlenül a CPAM (Caisse Primaire d’Assurance Maladie) helyi kirendeltségéhez kell intézni.
 • A kérelemhez csatolni kell a kezelőlapot ("feuille de soins"), a számlák, a vények és az európai egészségbiztosítási kártya másolatát, valamint meg kell adni az állandó lakcímet és a banki azonosító adatokat (a bankszámlaszámot az IBAN-számmal és a BIC-kóddal együtt). A visszatérítésről a pénztár visszaigazolást küld az Ön lakcímére.
 • A standard kezelések költségének körülbelül 70%-át, a kórházi kezelések költségének pedig 80%-át lehet visszaigényelni.
 • Ha Ön franciaországi tartózkodása alatt nem tud költségtérítést igényelni, hazatérése után forduljon hazájában az egészségbiztosítási pénztárhoz.
nullNem áll rendelkezésre információ.

Dialízis, oxigén- és kemoterápia

Az ameli-direct webhelyet a francia egészségbiztosítási rendszer működteti. A webhelyen különböző szempontok szerint (név, szakterület, hely stb.) lehet egészségügyi szakembert (orvost, ápolót, gyógyszerészt stb.) vagy egészségügyi központot keresni. Itt információk olvashatók emellett a kezelések költségeivel és a visszatérítési jogosultságokkal kapcsolatban is.

A dialízist, kemoterápiát, illetve oxigénterápiát biztosító egészségügyi központokról szintén ezen a webhelyen lehet tájékozódni. Az oxigénterápia Franciaországban pneumológiai ellátásnak számít.

Ellopott/elveszített kártya:

Hová fordulhatnak a Franciaországban kibocsátott európai egészségbiztosítási kártyával rendelkezők?

A CPAM (Caisse Primaire D‘Assurance Maladie) helyi irodájához:


  Link ajánlása

 • a Twitterrel a Facebookon Megosztás a Google+-on