Διαδρομή πλοήγησης

Έκτακτη υγειονομική περίθαλψη - Ισπανία

Έκτακτη ανάγκη

Καλέστε το 112

Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad (Υπουργείο Υγείας, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Ισότητας)
Τηλ.: +34 901 400 100
Ηλ. διεύθυνση: oiac@msssi.es
Ιστότοπος : www.msssi.gob.es

Περίθαλψη και κόστος

Προτού επισκεφθείτε γιατρό ή νοσοκομείο, βεβαιωθείτε ότι ανήκουν στο εθνικό σύστημα υγείας και επομένως δέχονται την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.

Στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Ισότητας, περιλαμβάνονται σύνδεσμοι προς ιστότοπους των αυτόνομων οργανισμών υγείας. Οι ιστότοποι αυτοί συνήθως έχουν αναρτημένους καταλόγους των δημόσιων υγειονομικών ιδρυμάτων (νοσοκομεία, κέντρα υγείας) που λειτουργούν στην αντίστοιχη αυτόνομη κοινότητα.

Ορισμένα νοσοκομεία και κέντρα υγείας ("centro sanitario") παρέχουν ιδιωτική περίθαλψη (τα έξοδα της οποίας καταβάλλει εξολοκλήρου ο ασθενής) αλλά και δημόσια περίθαλψη (που επιδοτείται μερικώς). Εναπόκειται στον ασθενή να δηλώσει υπό ποιό καθεστώς επιθυμεί να λάβει περίθαλψη. Το κόστος της ιδιωτικής περίθαλψης δεν επιστρέφεται και δεν καλύπτεται από την κάρτα ΕΚΑΑ.

Γιατροί

 • Η δημόσια υγειονομική περίθαλψη παρέχεται δωρεάν. Έχετε υπόψη ότι ορισμένες φορές τα ξενοδοχεία και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία μπορεί να καλέσουν ή να σας προτείνουν ιδιωτικό γιατρό, ο οποίος θα σας χρεώσει για τις υπηρεσίες του.
 • Αν χρειαστείτε επειγόντως γιατρό, βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας έγκυρη Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας και ότι ζητάτε δημόσια υγειονομική περίθαλψη (asistencia sanitaria pública or asistencia del Sistema Nacional de Salud).
 • Αν σας ζητηθεί να πληρώσετε προκαταβολικά, αυτό σημαίνει ότι η περίθαλψη ΔΕΝ σας παρέχεται στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος υγείας και επομένως η κάρτα ΕΚΑΑ δεν θα γίνει δεκτή.

Οδοντίατροι

 • Η οδοντιατρική περίθαλψη συνήθως δεν καλύπτεται από το εθνικό σύστημα υγείας. Τα σχετικά έξοδα δεν επιστρέφονται.

Νοσοκομειακή περίθαλψη

 • Θα χρειαστείτε παραπεμπτικό γιατρού για νοσηλεία σε νοσοκομείο, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά.
 • Μόνο τα δημόσια νοσοκομεία παρέχουν δωρεάν περίθαλψη.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας κατά την εισαγωγή σας στο νοσοκομείο, διαφορετικά θα χρεωθείτε έξοδα ως ιδιωτικός ασθενής. Τα έξοδα που προκύπτουν από ιδιωτική περίθαλψη δεν επιστρέφονται.

Συνταγογράφηση φαρμάκων

 • Μπορείτε να λάβετε από οποιοδήποτε φαρμακείο (farmacia) τα φάρμακα που σας έχουν συνταγολογήσει γιατροί του δημοσίου.
 • Αν μπορείτε να αποδείξετε ότι είστε συνταξιούχος άλλης χώρας της ΕΕ, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας ή της Ελβετίας, θα χρεωθείτε μόνο ένα ποσοστό του συνολικού κόστους της συνταγής (με ορισμένες εξαιρέσεις).
 • Τα φάρμακα που ενδεχομένως χρειάζεστε μετά την έξοδό σας από νοσοκομείο θα αναγράφονται στον ιατρικό φάκελο που χορηγεί το νοσοκομείο. Πρέπει να πάτε με αυτόν τον φάκελο σε ένα δημόσιο κέντρο υγείας ("Centro de salud") όπου ο γιατρός θα σας δώσει τη σχετική συνταγή.

Ασθενοφόρο

 • Η μεταφορά με ασθενοφόρο είναι δωρεάν εφόσον παρέχεται από δημόσιο νοσοκομείο.

Αερομεταφορά

 • Δεν υπάρχουν στοιχεία.

Επιστροφή εξόδων

Δεν προβλέπεται επιστροφή εξόδων δεδομένου ότι η περίθαλψη στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος υγείας παρέχεται δωρεάν.

Αν χρειάστηκε να πληρώσετε για την περίθαλψή σας, επικοινωνήστε με τον εθνικό ασφαλιστικό σας φορέα για να ζητήσετε την επιστροφή των εξόδων σας.

  Διαδώστε το

 • Μιλήστε γι` αυτό μέσω Twitter Μοιραστείτε το στο Facebook Διαδώστε το στο google+