Hatásvizsgálat

Az Európai Bizottság, mielőtt új kezdeményezésre tesz javaslatot, megvizsgálja, hogy szükség van-e uniós cselekvésre: hatásvizsgálatot készít a felvázolt szakpolitikai alternatívák lehetséges gazdasági, társadalmi és környezeti hatásairól.

A Bizottság valamennyi olyan tervezett kezdeményezéséhez hatásvizsgálatot készít, amely várhatóan jelentős gazdasági, társadalmi vagy környezeti hatással jár. Hatásvizsgálat kíséri például:

  • a jogalkotási javaslatokat,
  • a jövőbeni szakpolitikákat meghatározó nem jogalkotási kezdeményezéseket (pl. fehér könyvek, cselekvési tervek, pénzügyi programok, nemzetközi megállapodások tárgyalási irányelvei),
  • a végrehajtási aktusokat és a felhatalmazáson alapuló jogi aktusokat.

A hatásvizsgálatokra vonatkozó tervekről a nyilvánosság bevezető hatásvizsgálatokból tájékozódhat. A hatásvizsgálatok elkészítése során a Bizottság minden fontos kérdésről konzultációt folytat az érdekelt felekkel.

A szabályozás javítására vonatkozó legújabb iránymutatás (2015) ismerteti a Bizottság szervezeti egységei számára, hogyan kell lefolytatni a hatásvizsgálatot. Az iránymutatáshoz eszköztár tartozik, amely kiegészítő útmutatással szolgál a Bizottság illetékes szerveinek a hatásvizsgálat egyes elemeiről.

Minden hatásvizsgálat-tervezetet minőség-ellenőrzésnek kell alávetni. A minőség-ellenőrzést a Hatásvizsgálati Testületet 2015. július 1-jén felváltó Szabályozói Ellenőrzési Testület végzi. Ahhoz, hogy egy, hatásvizsgálattal kísért kezdeményezés fennmaradhasson, elviekben szükség van a testület pozitív véleményére. A Szabályozói Ellenőrzési Testület véleményét a javaslat elfogadását követően a Bizottság közzéteszi a végleges hatásvizsgálati jelentéssel együtt.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 
Kulcsdokumentumok
Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?