Navigációs útvonal

 • Print version
 • Decrease text
 • Increase text

Konzultáció az intelligens szabályozásról

Szakpolitikai terület

Általános és intézményi ügyek

Célcsoport

Hatóságok, vállalkozások, üzleti szervezetek, szociális partnerek, nem kormányzati szervezetek, polgárok

A konzultáció időtartama

2012.06.27.2012.09.21.

A konzultáció célja

Az „Intelligens szabályozás az Európai Unióban” című 2010. évi közleményében az Európai Bizottság új stratégiát vázolt fel abból a célból, hogy javítsa az európai szakpolitikák és szabályozás kidolgozásának, érvényre juttatásának, kiértékelésének és felülvizsgálatának módját, s ezáltal biztosítsa, hogy a kérdéses szakpolitikák és szabályok mind a polgároknak, mind a vállalkozásoknak a javát szolgálják.

Most, csaknem két évvel később, a Bizottság számba veszi az elért eredményeket, és levonja az eddigi tapasztalatokból adódó tanulságokat. A Bizottság azért indít konzultációt az érdekeltekkel, hogy megismerje véleményüket és javaslataikat, s ezek ismeretében közleményben számoljon be az intelligens szabályozás végrehajtásáról.

  A konzultáció mindenekelőtt arra keres választ, hogyan lehet:
 • javítani a hatályos uniós joganyag és az uniós jogszabályjavaslatok minőségét és célirányosságát;
 • biztosítani az EU-jogszabályok hatékony végrehajtását;
 • elősegíteni, hogy a szakpolitikai döntéshozók jobban figyelembe vegyék azoknak a véleményét, akiknek az életére hatást gyakorol az uniós jog;
 • gondoskodni arról, hogy az uniós intézmények és a tagállamok a lehető leghatékonyabban együttműködjenek egymással az intelligens szabályozás céljainak megvalósítása érdekében.

Hogyan vehetek részt a konzultációban?

A konzultációban magánszemélyek, szervezetek és hatóságok vehetnek részt.

 • Ha Ön magánszemélyként kíván a kérdésekre válaszolni, kérjük, kattintson ide.
 • Ha Ön valamely szervezet nevében kíván a kérdésekre válaszolni, kérjük, kattintson ide.
 • Ha Ön valamely hatóság nevében kíván a kérdésekre válaszolni, kérjük, kattintson ide.

A Bizottság a beérkezett válaszokat közzéteszi az interneten. Kérjük, olvassa el az adatvédelmi nyilatkozatot, amelyben tájékoztatjuk arról, hogyan kezeljük személyes adatait és válaszait.

Konzultációs dokumentum pdf - 148 KB [148 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Referenciaanyagok és a témához kapcsolódó konzultációk

A témával kapcsolatban további információk a Jobb szabályozás webhelyen találhatók.

Kapcsolattartás

 • felelős szervezeti egység Főtitkárság – SG.C.2. csoport „Szabályozáspolitika és hatásvizsgálat”
 • e-mail cím sg-smart-reg-info@ec.europa.eu
 • levelezési cím B–1049 Bruxelles/Brussel

Hozzászólások megtekintése English (en)

Az átláthatóság biztosítása és a nyilvánosság megfelelő tájékoztatása érdekében a konzultációban részt vevő szervezeteket felkértük, regisztrálják magukat az Érdekképviseleti nyilvántartásban, és fogadják el a vonatkozó magatartási kódexet. Ha a szervezet nem regisztrálja magát a nyilvántartásban, az általa beküldött észrevételeket és megjegyzéseket a regisztrált szervezetek hozzászólásaitól külön tesszük közzé.

A konzultáció eredménye és a további lépések

A Bizottság meg fogja válaszolni és jelentésben fogja összegezni az érdekelt felek konzultáció során megfogalmazott észrevételeit és megjegyzéseit. Ezen túlmenően közleményt fog kiadni a konzultáció alapján az intelligens szabályozás végrehajtásáról.