Kruimelpad

Startende onderneming verruimt culinaire horizonten voor Letland

September 2013

http://www.kotai.lv/images/gallery/11/Gints,_Zigis,_Andris_%282%29.jpg Oprichter Gintz Ziverts geniet met zijn vrienden van een drankje voor zijn restaurant © Kotai

Dankzij de helpende hand van het Europees Sociaal Fonds (ESF) kon Gintz Ziverts zijn droom waarmaken. Toen de 28-jarige Gintz een nichemarkt in Letland ontdekte, was hij bereid om door hard te werken zijn idee in een bloeiende zaak om te zetten.

Ziverts kwam op het idee om het eerste Thaise restaurant in Letland te openen toen hij na een verblijf van tien jaar in Zuidoost-Azië besefte dat dit soort eten in zijn land ontbrak.

Na zijn terugkeer in Letland ging hij met succes de uitdaging aan om investeerders van zijn zakenplan te overtuigen.

Hij ontving 10 000 euro aan subsidies als onderdeel van een ESF-partnerschapsprogramma genaamd New Start. Het programma wil 25- tot 40-jarigen helpen bij het oprichten van een eigen bedrijf. Naast de financiële stimulans mocht Ziverts een cursus boekhouden volgen. Samen met een lening van 65 000 euro stelde dit hem in staat om van zijn kleine onderneming een onmiddellijk succes te maken.

Ziverts verdient dubbel zoveel dan hij had verwacht en overweegt om nog meer Thaise restaurants te openen in Riga. „De belangrijkste sleutels tot succes zijn: ten eerste, het idee. Ten tweede, hard werken. En ten derde, de financiële middelen ervoor krijgen”, zegt hij. „Om financiële middelen te krijgen, moet je je idee aantrekkelijk maken voor de investeerders.”

Het ESF is het voornaamste instrument van de EU om de tewerkstelling in de lidstaten te bevorderen. Sinds de introductie in Letland in 2009 konden Letse ondernemers dankzij het New Start-programma al 700 nieuwe bedrijven oprichten en 1 300 nieuwe jobs creëren.

  • Een zaak opstarten in Letland - bekijk de videoEnglish
  • Om u te helpen met internationaal zakendoen of om een EU-financiering te krijgen, contacteer een vertegenwoordiger van het Enterprise Europe NetworkDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolskiin uw buurt
  • Het ESF in uw land

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 10/01/2014 | Naar boven