Kruimelpad

Milieubewuste innovatie - recycling loont

Mei 2013

Bibiana Ferrari, CEO, Relight © euronews 2013

Het Italiaanse bedrijf Relight is opgericht in 1999, heeft 70 medewerkers en speelt een belangrijke rol in de innovatieve samenleving van nu: het bedrijf recyclet gebruikte tv’s en maakt er prachtige keramische tegels van.

Relight maakt samen met andere ondernemingen deel uit van het Glass Plus-project: een milieu-innovatieprogramma van de Europese Commissie dat oude tv-schermen een tweede leven geeft.

Voor Relight is het een win-win-project: het bedrijf levert een belangrijke duurzame milieuservice en realiseerde in 2011 een jaaromzet van € 8 miljoen. CEO Bibiana Ferrari van Relight licht toe: “Mijn fabriek maakt winst, creëert banen en is zelfvoorzienend”.

Om keramische tegels te maken, wordt er glas toegevoegd aan een kleimengsel. Het Glass Plus-project heeft tot nu toe 500.000 vierkante meter keramische tegels geproduceerd. Davide Carra, projectcoördinator van het Glass Plus-project legt uit: “Dit betekent dat we 2500 ton glas van oude tv’s hebben gerecycled”.

De toepassing van gerecycled glas reduceert de afhankelijkheid van geïmporteerde grondstoffen aanzienlijk. “Dit vinden wij belangrijk, omdat we ons voortdurend richten op innovatie, hoge kwaliteit en design,” aldus algemeen directeur Arnold Stabinger van keramiekproducent Refin.

Voor Bibiana Ferrari van Relight zijn de drie sleutels tot succes in deze branche: “Focus op R&D, veel energie steken in milieukwesties en het vermogen om afval te verwerken in overeenstemming met industriële behoeften.”

  • Milieubescherming kan winstgevend zijnEnglish
  • Ga naar de website van Glass PlusEnglish
  • Financieringsmogelijkheden en meer op de website van Eco-innovatieEnglish

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 03/06/2013 | Naar boven