Sökväg

Kooperativt och konkurrenskraftigt

Juli 2013

Chernomorka © euronews 2013

Det bulgariska kooperativet Chernomorka i staden Burgas erbjuder funktionshindrade arbete i sin tillverkning av baby- och barnkläder.

Chernomorka grundades 1950 av krigsinvalider. Namnet betyder "kvinnan från Svarta Havet". Företaget har drygt 100 anställda, av vilka 80 procent är kvinnor och 57 procent har funktionshinder. Arbetet bidrar till integrationen av personer med funktionshinder, minskar beroendet av statligt stöd och förbättrar deras anställningsbarhet och därigenom deras status i samhället och deras självkänsla.

Kooperativet har fått cirka 190 000 euro i EU-stöd under fem år genom strukturfonderna för att utbilda de anställda och anpassa arbetsmiljön till de funktionshindrades särskilda behov. Maya Marinova, Chernomorkas ordförande, förklarar: ”Det påverkar naturligtvis kooperativets finansiella situation. Omsättningen har ökat med 5-10 procent per år, och vi har anställt många, inklusive personer med funktionshinder. Tidigare jobbade det 8-10 personer i den här produktionen. Sju år senare är siffran uppe i 30.”

”Vårt mål är att förbättra produktionens kvalitet”, fortsätter Maya Marinova, ”och samtidigt förbättra arbetsförhållandena för anställda med funktionshinder. Och självklart att öka produktiviteten. Det är det viktigaste. Men det samhällsansvariga målet att ge behandling genom arbete till personer med funktionshinder har förblivit detsamma.”

 • Kooperativt och konkurrenskraftigt - se videonEnglish
 • Chernomorka-kooperativetбългарскиEnglish
 • Stöd till politiska initiativ från strukturfonderna som rör små och medelstora företag DeutschEnglishfrançais

Alla framgångshistorier

Till början
Men vad är små och medelstora företag?

Nyheter

  Alla nyheterRSS

  Viktiga program för entreprenörer

  • Satsa internationellt med Enterprise Europe Network
  • Bli mentor för unga företagare med Erasmus for Young Entrepreneurs

  Webbplatsen förvaltas av GD Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag
  och finansieras genom ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (CIP).

  Senaste uppdatering: 03/03/2014 | Till början