Navigacijska pot

Sodelovanje in konkurenca

Julij 2013

Chernomorka © euronews 2013

Bolgarska zadruga Chernomorka s sedežem v Burgasu invalidom ponuja možnosti za zaposlitev, izdelujejo namreč oblačila za dojenčke in otroke.

Chernomorka, ki so jo leta 1950 ustanovili vojni invalidi, njeno ime pa pomeni »ženska s Črnega morja«, zaposluje preko 100 ljudi, od katerih je 80 % žensk, 57 % med njimi pa je invalidk. Delo pomaga pri socialnem vključevanju invalidov, zmanjšuje njihovo odvisnost od socialne podpore, izboljšuje zaposljivost invalidov ter s tem njihov položaj znotraj skupnosti ter pozitivno vpliva na njihovo samozavest.

Zadruga je v petih letih od Evropskih strukturnih skladov prejela okoli 190.000 EUR pomoči za usposabljanje delavcev in prilagoditev delovnega okolja posebnim potrebam invalidom. Maya Marinova, predsednica zadruge Chernomorka: »Seveda je to vplivalo na finančno stanje zadruge. Promet se je povečal za 5-10 odstotkov na leto. Zaposlili pa smo veliko ljudi, tudi invalidov. Pred tem smo na tej liniji zaposlovali 8-10 ljudi, zdaj po sedmih letih pa jih imamo 30.«

»Naš cilj je izboljšati kakovost proizvodnje,« nadaljuje Maya Marinova, »istočasno pa želimo izboljšati delovne pogoje za invalide. Najpomembnejše pa je seveda izboljšanje produktivnosti.« Cilj socialne odgovornosti pa ostaja isti - izvajati terapijo za invalide skozi delo.

 • Sodelovanje in konkurenca - oglejte si videoEnglish
 • Zadruga Chernomorka българскиEnglish  
 • Strukturni skladi podpirajo politike za MSP DeutschEnglishfrançais

Vse zgodbe o uspehu

Na vrh
Ampak kaj je MSP?

Novice

  Vse noviceRSS

  Ključni programi za podjetnike

  • Razširite poslovanje v tujino z mrežo Enterprise Europe Network
  • Bodite mentor bodočemu podjetniku z Erasmus for Young Entrepreneurs

  To spletišče upravlja GD za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja
  in financira Okvirni program za konkurenčnost in inovativnost.

  Zadnja sprememba: 03/03/2014 | Na vrh