Cale de navigare

Cooperative și competitivități

Iulie 2013

Chernomorka © euronews 2013

Cooperativa bulgară Chernomorka cu sediul în ora ș ul Burgas le oferă persoanelor cu dizabilită ț i oportunită ți de locuri de muncă în domeniul confec țiilor pentru bebelu șiși copii.

Înființată în 1950 de către invalizi de război, Chernomorka - nume care literalmente înseamnă „femeia de la Marea Neagră” - are peste 100 de angajați din care 80 % sunt femei, iar 57 % suferă de dizabilități. Activitatea desfășurată aici ajută la integrarea socială a persoanelor cu dizabilități, reduce dependența acestora de subvențiile acordate de stat, le îmbunătățește capacitatea de inserție profesională și, prin urmare, statutul lor în cadrul comunităților din care fac parte, precum și stima de sine.

Prin intermediul fondurilor structurale europene, cooperativa a beneficiat timp de cinci ani de sprijin UE de aproximativ 190 000 de euro pentru a-și forma lucrătorii și pentru a-și adapta mediul de lucru la nevoile speciale ale persoanelor cu dizabilități. Așa cum a explicat Maya Marinova, președinta cooperativei Chernomorka: „Acest lucru a influențat desigur situația financiară a cooperativei. Cifra de afaceri a crescut cu 5-10 % pe an și am angajat multe persoane, inclusiv lucrători cu dizabilități. În trecut aveam 8-10 angajați pe această linie, dar acum, șapte ani mai târziu, avem 30.”

„Obiectivul nostru este să îmbunătățim calitatea producției”, a continuat Maya Marinova, „și, în același timp, să oferim condiții de lucru mai bune pentru lucrătorii cu dizabilități. Și, desigur, să îmbunătățim productivitatea. Acesta este cel mai important lucru!” Dar obiectivul privind proiectul social de terapie prin lucru pentru persoanele cu dizabilități a rămas neschimbat.

  • Cooperative și competitivități - urmăriți înregistrarea videoEnglish
  • Cooperativa Chernomorka български  English
  • Susținerea inițiativelor privind politicile pentru IMM-uri prin fondurile structurale DeutschEnglishfrançais

Toate poveștile de succes

Începutul paginii
Ce este un IMM?

Programe cheie pentru antreprenori

  • Deveniţi internaţional cu Enterprise Europe Network
  • Formaţi un viitor antreprenor prin Erasmus for Young Entrepreneurs

Acest site web este gestionat de DG Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
și finanțat de Programul-cadru pentru Competitivitate și Inovare (PCI).

Ultima actualizare: 03/03/2014 | Începutul paginii