Kruimelpad

Coöperatie en concurrentie

Juli 2013

Chernomorka © euronews 2013

De Bulgaarse coöperatie Chernomorka, gevestigd in de stad Burgas, biedt gehandicapte mensen arbeidskansen met de productie van baby- en kinderkleding.

Chernomorka betekent letterlijk ‘de vrouw van de Zwarte Zee’. Het bedrijf is in 1950 opgericht door oorlogsinvaliden en biedt werk aan iets meer dan 100 mensen. Daarvan is 80% vrouw en 57% gehandicapt. Het werk helpt bij de sociale integratie van gehandicapte mensen, de mensen zijn minder afhankelijk van uitkeringen, hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt wordt vergroot en daardoor verbeteren hun status in de samenleving en hun zelfrespect.

De coöperatie heeft de afgelopen vijf jaar ongeveer 190 000 EUR aan EU-steun uit de Structuurfondsen ontvangen om werknemers op te leiden en de werkomgeving aan te passen aan de speciale behoeften van mensen met een handicap. Maya Marinova, de voorzitter van Chernomorka, legt uit: “Dat heeft natuurlijk invloed gehad op de financiële situatie van de coöperatie. De omzet is met 5 à 10% per jaar gestegen en we hebben veel mensen aangenomen, waaronder gehandicapte werknemers. Eerst hadden we op deze lijn 8 à 10 mensen werken; nu, zeven jaar later, zijn het er 30.”

“Ons doel is de kwaliteit van onze productie te verhogen”, vervolgt Maya Marinova, “en tegelijkertijd de arbeidsomstandigheden voor gehandicapte werknemers te verbeteren. En natuurlijk om de productiviteit te verhogen, dat is het belangrijkste.” Maar het sociale doel om gehandicapte mensen therapie te bieden met behulp van werk blijft hetzelfde.

  • Coöperatie en concurrentie - bekijk de videoEnglish
  • Coöperatie Chernomorka българскиEnglish
  • Steun voor mkb-beleidsinitiatieven via Structuurfondsen DeutschEnglishfrançais

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 03/03/2014 | Naar boven