Navigációs útvonal

Szövetkezeti és versenyképes

2013. július

Chernomorka © euronews 2013

A Burgasz városában működő, csecsemő- és gyermekruhákat gyártó Chernomorka bolgár szövetkezet álláslehetőséget biztosít fogyatékkal élő emberek számára

Az 1950-ben hadirokkantak által alapított Chernomorka - a név szó szerinti jelentése „fekete-tengeri nő” - valamivel több, mint 100 főt foglalkoztat, akiknek 80%-a nő és 57%-a fogyatékkal él. A munka segíti a fogyatékkal élő emberek társadalmi integrációját, csökkenti az állami támogatásoktól való függőségüket, javítja foglalkoztathatóságukat, ebből következően a közösségeikben elfoglalt helyüket és növeli önbecsülésüket.

A szövetkezet öt éven keresztül mintegy 190,000 euró EU-s támogatást kapott az Európai Strukturális Alapokon keresztül a dolgozók képzésére és arra, hogy a munkakörnyezetet a fogyatékkal élő emberek speciális igényeihez igazítsa. Maya Marinova, a Chernomorka elnöke elmondta, hogy „ez természetesen hatással volt a szövetkezet pénzügyi helyzetére. A forgalom évente 5-10%-kal emelkedett, sok embert vettünk fel, köztük fogyatékkal élő dolgozókat is. Korábban 8-10 munkavállaló dolgozott ezen a soron, de most, hét évvel később, már 30-an dolgoznak.”

„Célunk az, hogy javítsuk gyártmányaink minőségét” - folytatja Maya Marinova, „ugyanakkor pedig jobbá tegyük a munkafeltételeket a megváltozott munkaképességű dolgozók számára. És persze emelni kell a termelékenységet, ez a legfontosabb dolog.” Ám a fogyatékkal élő emberek számára biztosított munka általi terápia társadalmilag felelős célja továbbra is változatlan maradt.

 • Szövetkezeti és versenyképes - nézze meg a videótEnglish
 • Chernomorka Szövetkezet българскиEnglish
 • A KKV-politikával kapcsolatos kezdeményezések támogatása a Strukturális Alapokból DeutschEnglishfrançais

Minden sikertörténet

Az oldal tetejére
De mi az a kkv?

Hírek

  Minden hírRSS

  Főbb programok vállalkozók részére

  • Kilépni a nemzetközi piacra az Enterprise Europe Network segítségével
  • A jövő vállalkozóinak segítése az Erasmus for Young Entrepreneurs révén

  Ezt a weboldalt a Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatóság tartja fenn
  és a Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP) finanszírozza..

  Utolsó frissítés: 03/03/2014 | Az oldal tetejére