Navigointipolku

Kilpailukykyinen osuuskunta

Heinäkuu 2013

Chernomorka © euronews 2013

Chernomorka-osuuskunta Burgasin kaupungista Bulgariasta tarjoaa vammaisille työmahdollisuuksia ja tuottaa vaatteita vauvoille ja lapsille.

Sotainvalidien vuonna 1950 perustaman Chernomorkan nimi tarkoittaa kirjaimellisesti ”nainen Mustaltamereltä”, ja se työllistää hieman yli 100 henkeä, joista 80 % on naisia ja 57 %:lla on jokin vamma. Työ auttaa vammaisten sosiaalisessa integraatiossa, vähentää heidän riippuvuuttaan valtion tuista, parantaa heidän työllistyvyyttään ja samalla asemaa yhteisössä sekä kohentaa itseluottamusta.

Osuuskunta on saanut noin 190 000 € EU-tukea viiden vuoden aikana Euroopan rakennerahaston kautta työntekijöiden kouluttamiseen ja työympäristön soveltamiseen vammaisten erityistarpeisiin. Kuten Maya Marinova, Chernomorkan toimitusjohtaja, kertoo: ”Tietenkin se on vaikuttanut osuuskunnan taloudelliseen tilanteeseen. Liikevaihto on kasvanut 5-10 prosenttia vuodessa, ja olemme palkanneet useita, mukaan lukien vammaisia työntekijöitä. Aikaisemmin meillä oli tällä tuotantolinjalla 8-10 työntekijää, mutta seitsemän vuotta myöhemmin heitä on 30.”

”Tavoitteenamme on parantaa tuotantomme laatua”, Maya Marinova jatkaa. ”Samalla haluamme parantaa vammaisten työskentelyolosuhteita. Ja tietenkin haluamme parantaa tuottavuutta, se on tärkeintä.” Sosiaalisesti vastuullinen tavoite työn tarjoamasta terapiasta on kuitenkin pysynyt ennallaan.

 • Kilpailukykyinen osuuskunta - katso videoEnglish
 • Chernomorka-osuuskunta българскиEnglish
 • PK-yritysaloitteiden tukeminen rakennerahastoista DeutschEnglishfrançais

Kaikki menestystarinat

Sivun alkuun
Mutta mikä on pk-yritys?

Uusimmat uutiset

  Kaikki uutisetRSS

  Yrittäjille suunnatut ohjelmat

  • Kansainvälistyminen Enterprise Europe Network
  • Opasta uutta yrittäjää Erasmus for Young Entrepreneurs

  Tätä sivustoa hallinnoi sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosasto
  ja sitä rahoitetaan kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelmasta.

  Viimeisin päivitys: 03/03/2014 | Sivun alkuun