Sti

Kooperativ og konkurrencedygtig

Juli 2013

Chernomorka © euronews 2013

Det bulgarske kooperativ Chernomorka, der ligger i byen Burgas, giver handicappede mulighed for beskæftigelse med produktion af baby- og børnetøj.

Chernomorka (navnet betyder "kvinden fra Sortehavet"), som blev grundlagt i 1950 af krigsinvalider, har lige over 100 medarbejdere, hvoraf 80 % er kvinder og 57 % har forskellige former for handicap. Arbejdet fremmer social integration af handicappede, reducerer deres afhængighed af statslige overførselsindkomster og forbedrer deres tilgængelighed for arbejdsmarkedet og dermed deres status i samfundet og deres selvværd.

Kooperativet har modtaget ca. €  190.000 i EU-støtte gennem fem år fra de europæiske strukturfonde til uddannelse af medarbejdere og tilpasning af arbejdsmiljøet til handicappedes særlige behov. Maya Marinova, direktør for Chernomorka, forklarer: "Det har selvfølgelig haft en indvirkning på kooperativets økonomiske situation. Omsætningen er steget med 5-10 procent om året, og vi har ansat masser af medarbejdere, heriblandt handicappede arbejdere. Før i tiden havde vi 8-10 medarbejdere i produktionslinjen, men her syv år senere har vi nu 30."

"Vores målsætning er at forbedre kvaliteten af vores produktion", fortsætter Maya Marinova, "og på samme tid forbedre arbejdsforholdene for handicappede. Og selvfølgelig også forbedre produktiviteten - det er det vigtigste." Men det socialt ansvarlige mål om at give handicappede terapi gennem arbejde har ikke ændret sig.

 • Kooperativ og konkurrencedygtig - se videoenEnglish
 • Kooperativet Chernomorka българскиEnglish
 • Støtte til SMV-politikkens initiativer fra strukturfondene DeutschEnglishfrançais

Alle succeshistorier

Til toppen
Men hvad er en SMV?

Nyheder

  Alle nyhederRSS

  Væsentlige programmer for iværksættere

  • Bliv international med Enterprise Europe Network
  • Bliv mentor for en fremtidig iværksætter med Erasmus for Young Entrepreneurs

  Dette websted forvaltes af GD for det Indre Marked, Erhvervspolitik, Iværksætteri og SMV’er
  og finansieres over Rammeprogrammet for konkurrenceevne og innovation (CIP).

  Seneste opdatering: 03/03/2014 | Til toppen