Sökväg

Grön makeover ger hotell i Wien ny energi

Januari 2013

http://www.hotelstadthalle.at/image/files-HotelaussenKraftwerkohnelogoLarge.jpg Hotellet Stadthalle i Wien får sin energi från solceller

Världens första energineutrala hotell i stadsmiljö tog hjälp av EU för att få råd med nödvändiga investeringar. Både miljön och hotellet tjänar på de minskade utsläppen.

Boutique-hotellet Stadthalle i Österrikes huvudstad Wien är ett litet företag med ett ännu mindre koldioxidavtryck. Hotellet producerar precis lika mycket energi som det förbrukar.

Ägaren Michaela Reiterer investerade 700 000 euro i regnvattentankar, återvinningssystem för dricksvatten, LED‑belysning, solpaneler, vattenpumpar och annan innovativ teknik för att minska koldioxidutsläppen. På så sätt lyckades hon göra om Stadthalle till ett miljövänligt hotell.

”De flesta 3‑stjärniga hotell i Österrike har en energiförbrukning som uppgår till 6–7 % av deras utgifter, men vi lägger bara runt 2 % av vår budget på energi. Så vi sparar en hel del pengar”, säger Michaela. Tack vare detta har hon kunnat investera i förbättrad service och bättre kommunikationer. ”Vi har närapå fördubblat antalet anställda”, berättar hon.

Hotellets uppsving möjliggjordes av stöd från EU‑programmet Intelligent energi – Europa (IEE). Genom detta program ger EU stöd till projekt på områdena energieffektivitet och förnybar energi.

HES e‑toolkit är ett nätbaserat verktyg som byggts upp med idén om ett miljövänligt hotell som ledstjärna. Det utvecklades av Världsturismorganisationen som en del av IEE‑programmet, och hjälper småföretag i hotellbranschen att uppskatta sin energiförbrukning och få skräddarsydda råd.

Fler än 400 hotellägare har redan blivit hjälpta av verktyget.

 • Videoklipp – Go green, get growingEnglish
 • Vill du expandera i utlandet eller ansöka om EU‑stöd? Kontakta din lokala representant för Enterprise Europe NetworkDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski.
 • HES toolkit – beräkna ditt hotells koldioxidavtryckEnglish
 • Stöd till att göra ditt företag grönare – programmet Intelligent energi – EuropaEnglish
 • Läs mer om världens första energineutrala hotell i stadsmiljöEnglish

Alla framgångshistorier

Till början
Men vad är små och medelstora företag?

Nyheter

  Alla nyheterRSS

  Viktiga program för entreprenörer

  • Satsa internationellt med Enterprise Europe Network
  • Bli mentor för unga företagare med Erasmus for Young Entrepreneurs

  Webbplatsen förvaltas av GD Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag
  och finansieras genom ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (CIP).

  Senaste uppdatering: 03/01/2014 | Till början