Navigacijska pot

Zelena preobrazba vliva novo energijo dunajskemu mestnemu hotelu

Januar 2013

http://www.hotelstadthalle.at/image/files-HotelaussenKraftwerkohnelogoLarge.jpg Hotel Stadthalle, Dunaj – fotovoltaični sistem [authorisation for use to be requested]

Prvi mestni hotel na svetu, ki je dosegel ničelno energijsko bilanco, je prejel pomoč EU za potrebne naložbe. Zmanjšanje emisij koristi okolju, a je dobro tudi za poslovanje.

Butični hotel Stadthalle na Dunaju v Avstriji je malo podjetje z majhnim ogljičnim odtisom – proizvaja prav toliko energije, kolikor jo porabi.

Lastnica Michaela Reiterer je z naložbo 700 000 EUR v zbiralnik deževnice, recikliranje pitne vode, luči LED, sončne plošče, vodne črpalke in druge inovativne sisteme zmanjšala emisije CO2 in iz hotela Stadthalle ustvarila okolju prijazno podjetje.

„Referenčna vrednost porabe energije v hotelu s 3 zvezdicami v Avstriji običajno znaša okrog 6–7 %, naši stroški za energijo pa znašajo 2 %. S tem smo torej zares prihranili,” poudarja. To ji je omogočilo, da je vlagala v izboljšane storitve in komunikacije, poleg tega pa „smo skoraj podvojili osebje.“

Ta zagon je bil možen ob finančni podpori programa EU Inteligentna energija Evropa (IEE). Program nudi projektna finančna sredstva za podporo večji energetski učinkovitosti in rabi obnovljivih virov.

Zeleni hotel je bil navdih za „elektronsko zbirko orodijHES “. Ta zbirka orodij, ki jo je ustvarila Svetovna turistična organizacija v okviru programa IEE omogoča malim podjetjem v sektorju namestitev, da ocenijo svojo porabo energije in pridobijo prilagojena priporočila.

To orodje je uporabilo že več kot 400 evropskih hotelirjev.

 • Bodi eko, začni rasti – oglejte si videoEnglish
 • Če želite povečati prisotnost na tujih trgih ali pridobiti finančna sredstva EU, se obrnite na najbližjega predstavnika mreže Enterprise Europe NetworkDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski
 • Zbirka orodij HES – izračunajte ogljični odtis hotelaEnglish
 • Finančna sredstva za ustvarjanje zelenih podjetij – program Inteligentna energija EvropaEnglish
 • Več o prvem mestnem hotelu na svetu z ničelno energijsko bilancoEnglish

Vse zgodbe o uspehu

Na vrh
Ampak kaj je MSP?

Novice

  Vse noviceRSS

  Ključni programi za podjetnike

  • Razširite poslovanje v tujino z mrežo Enterprise Europe Network
  • Bodite mentor bodočemu podjetniku z Erasmus for Young Entrepreneurs

  To spletišče upravlja GD za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja
  in financira Okvirni program za konkurenčnost in inovativnost.

  Zadnja sprememba: 03/01/2014 | Na vrh