Kruimelpad

Groene metamorfose geeft Weens stadshotel nieuwe energie

Januari 2013

http://www.hotelstadthalle.at/image/files-HotelaussenKraftwerkohnelogoLarge.jpg Hotel Stadthalle, Vienna – fotovoltaïsch systeem

's Werelds eerste energieneutrale stadshotel kreeg hulp van de EU om de nodige investeringen te doen. De verminderde uitstoot is niet alleen goed voor het milieu, ook de zaken floreren erdoor.

Het boetiekhotel Hotel Stadthalle in het Oostenrijkse Wenen is een klein bedrijf met een kleine ecologische voetafdruk. Het wekt immers alleen maar de hoeveelheid energie op die het verbruikt.

Door 700 000 euro te investeren in een systeem om regenwater op te vangen, een waterzuiveringssysteem voor drinkwater, ledverlichting, zonnepanelen, waterpompen en andere innovatieve technieken om de CO2-uitstoot te verminderen, kon eigenares Michaela Reiterer Hotel Stadthalle omvormen tot een milieuvriendelijk bedrijf.

„Normaal gezien ligt de energiebenchmark in een driesterrenhotel in Oostenrijk zo rond de 6 à 7 %. Bij ons bedraagt die 2 %. We besparen er echt wel geld mee”, merkt ze op. Daardoor kon ze investeren in een verbeterde dienstverlening en betere communicatiemogelijkheden, en „is het aantal werknemers bijna verdubbeld.”

Dit alles werd mogelijk gemaakt dankzij financiering via het EU-programma Intelligente Energie voor Europa (IEE). Het programma biedt projectfinanciering om een verhoogde energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te stimuleren.

Het groene hotel diende als referentie voor de „HES e-toolkit ”, die in het leven werd geroepen door de Wereldorganisatie voor Toerisme onder het IEE-programma. Hiermee kunnen kleine bedrijven in de hotelsector hun energieverbruik evalueren en aanbevelingen op maat ontvangen.

Al meer dan 400 Europese hotelhouders hebben gebruikgemaakt van deze tool.

  • Go green, get growing — bekijk het filmpjeEnglish
  • Om internationaal zaken te kunnen doen of EU-financiering te krijgen, kunt u contact opnemen met uw dichtstbijzijnde vertegenwoordiger van het Enterprise Europe NetworkDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski
  • HES toolkit — bereken de ecologische voetafdruk van uw hotelEnglish
  • Financiering om uw bedrijf groen te maken — Intelligente Energie voor Europa-programma English
  • Kom meer te weten over 's werelds eerste energieneutrale stadshotelEnglish

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 03/01/2014 | Naar boven