Навигационна пътека

Зелено преработване вкарва свежа енергия във виенски хотел

януари г. 2013

http://www.hotelstadthalle.at/image/files-HotelaussenKraftwerkohnelogoLarge.jpg Хотел Stadthalle, Виена — фотоволтаична система  [authorisation for use to be requested]

Първият градски хотел в света, който постигна енергиен баланс, равен на нула, получи помощ от ЕС за извършване на необходимите инвестиции. Намаляването на емисиите е от полза за околната среда, но е полезно и за бизнеса.

Бутиковият хотел Stadthalle във Виена, Австрия, е малко предприятие с малък въглероден отпечатък — произвежда само толкова енергия, колкото потребява.

С инвестирането на 700 000 евро в събиране на дъждовна вода, рециклиране на питейна вода, светодиодно осветление, слънчеви панели, водни помпи и други иновативни системи за намаляване на емисиите на CO2, собственикът Михаела Райтерер е превърнала хотел Stadthalle в едно природосъобразно предприятие.

„По принцип в един 3-звезден хотел в Австрия енергийният критерий е около 6—7 %, но ние имаме 2 % разходи за енергия. Така че, това наистина пести пари“, подчертава тя. Това й е позволило да инвестира в подобряване на обслужването и комуникациите и „Ние почти удвоихме броя на персонала“.

Този възход може да бъде постигнат благодарение на финансиране от програмата на ЕС „Интелигентна енергияЕвропа“ (ИЕЕ). Програмата предлага финансиране за проекти, които помагат за повишаване на енергийната ефективност и за използване на възобновяеми източници.

Зеленият хотел е използван като пример в „HES e-toolkit “. Създаден от Световната организация по туризъм по програмата ИЕЕ, той позволява на малки предприятия от сектора за настаняване да оценят своето потребление на енергия и да получат специализирани препоръки.

Над 400 европейски хотелиери вече са използвали инструмента.

  • Обърнете се към природата, започнете да се разраствате — гледайте видео материалаEnglish
  • За да получите помощ за достъп до международния пазар или за получаване на финансиране по линия на ЕС се свържете с най-близкия представител на Enterprise Europe NetworkDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski
  • HES toolkit — изчислете въглеродния отпечатък на вашия хотелEnglish
  • Финансиране за екологичен бизнес — програма „Интелигентна енергия — Европа“ English
  • Научете повече за първия в света градски хотел с енергиен баланс, равен на нулаEnglish

Всички истории на успеха

Начало на страницата
Но какво представлява МСП?

Основни програми за предприемачи

  • Интернационализирайте се с Enterprise Europe Network
  • Наставлявайте бъдещ предприемач с Erasmus for Young Entrepreneurs

Тази интернет страница се управлява от Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“
и се финансира по линия на Рамкова програма „Конкурентноспособност и иновации“ (ПКИ).

Последна актуализация: 03/01/2014 | Начало на страницата