Sökväg

Begagnade däck får nytt liv

Februari 2013

    En lastbil lossar begagnade däck som ska återvinnas © WIL AG    

Tack vare Enterprise Europe Network kunde en liten, polsk däcktillverkningsfirma skapa ett framgångsrikt partnerskap med ett forskningsinstitut i Österrike och hitta ett sätt att återvinna begagnade däck.

Jacek Orzeł är vd för det lilla, polska företaget Orzeł SA, som säljer däck till biltillverkare och slutanvändare. Han vände sig till Enterprise Europe Network (EEN) för att hitta ett miljövänligt, mer kostnadseffektivt sätt att ta hand om begagnade däck.

EEN:s kontor på Lublins tekniska universitet hörde av sig till Österrikes institut för forskningsstöd, FFG, som sedan förmedlade kontakten mellan Orzeł och WIL AG.

Detta småföretag i Wien bygger nyckelfärdiga däckåtervinningsanläggningar i hela världen, varav en nu finns hos Orzeł i Polen. Anläggningen har redan tagits i bruk, och man har kunnat skapa åtta nya arbetstillfällen.

WIL:s återvunna gummi säljs vidare till kunder runtom i Europa, bland annat till tillverkare av säkerhetsmattor och sportarenor.

”Vi tjänar på att ta del av WIL:s tekniska kunskap, och dessutom har de försett oss med en marknad för begagnade däck”, berättar Jacek Orzeł. Yediyar Isik, CEO för WIL AG, är också nöjd med det nya partnerskapet. ”Vi hoppas på ett långvarigt samarbete”, säger han.

Den nya anläggningen kan återvinna 15 000 däck per år, vilket motsvarar mer än 10 % av alla däck som återvinns i Polen.

 
 • Se videon "Giving old tyres a new life".English
 • Vill du expandera i utlandet eller ansöka om EU‑stöd? Kontakta din lokala representant för  Enterprise Europe NetworkDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski.
 • Vill du få bidrag för att göra ditt företag mer miljövänligt? Läs om EU:s stöd för miljöinnovation.English
  

Alla framgångshistorier

Till början
Men vad är små och medelstora företag?

Nyheter

  Alla nyheterRSS

  Viktiga program för entreprenörer

  • Satsa internationellt med Enterprise Europe Network
  • Bli mentor för unga företagare med Erasmus for Young Entrepreneurs

  Webbplatsen förvaltas av GD Näringsliv
  och finansieras genom ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (CIP).

  Senaste uppdatering: 06/03/2013 | Till början