Navigacijska pot

Novo življenje za stare pnevmatike

februar 2013

  Tovornjak razklada rabljene pnevmatike za recikliranje © WIL AG    

Malo podjetje iz Poljske, ki proizvaja pnevmatike, se je združilo z avstrijskim raziskovalnim institutom, da bi oblikovalo okolju prijazno rešitev za rabljene pnevmatike. To partnerstvo, ki prinaša koristi vsem, je omogočila mreža Enterprise Europe Network.

Jacek Orzeł, predsednik poljskega malega podjetja Orzeł SA, ki prodaja pnevmatike proizvajalcem avtomobilov in končnim uporabnikom, se je pri iskanju ekološke in stroškovno učinkovitejše rešitve za rabljene pnevmatike obrnil na mrežo.

Podružnica mreže na Tehnološki univerzi v Lublinu je stopila v stik z avstrijskim nacionalnim raziskovalnim institutom FFG, ki je Orzełovo prošnjo posredoval podjetju WIL AG.

To malo podjetje s sedežem na Dunaju po vsem svetu gradi obrate za recikliranje pnevmatik na ključ. Podjetji sta podpisali pogodbo za gradnjo obrata za recikliranje v Orzełovih objektih na Poljskem. Obrat je zdaj v polnem pogonu, ustvarjenih pa je bilo tudi osem novih delovnih mest.

Reciklirani deli iz gume podjetja WIL se zdaj prodajajo strankam iz vse Evrope, med katerimi so tudi proizvajalci varnostnih talnih podlog in športne dvorane.

„Na eni strani nam bo tehnološko strokovno znanje podjetja WIL prineslo koristi, na drugi pa se bo odprl trg za obrabljene pnevmatike,“ pravi Jacek Orzeł. Yediyar Isik, predsednik uprave WIL AG, je prav tako zadovoljen s partnerstvom. „Upamo, da bomo lahko sodelovali še mnoga leta.“

Nov obrat lahko reciklira do 15 000 pnevmatik na leto. To je več kot 10 % vseh recikliranih pnevmatik na Poljskem.

 
 • Novo življenje za stare pnevmatike – video posnetekEnglish
 • Če želite povečati svojo navzočnost v tujini ali pridobiti sredstva iz EU, se obrnite na najbližjega predstavnika mreže Enterprise Europe NetworkDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski
 • Kako pridobiti sredstva za „ozelenitev“ vašega podjetja – podpora EU za ekološke inovacijeEnglish
  

Vse zgodbe o uspehu

Na vrh
Ampak kaj je MSP?

Novice

  Vse noviceRSS

  Ključni programi za podjetnike

  • Razširite poslovanje v tujino z mrežo Enterprise Europe Network
  • Bodite mentor bodočemu podjetniku z Erasmus for Young Entrepreneurs

  To spletišče upravlja GD za podjetništvo in industrijo
  in financira Okvirni program za konkurenčnost in inovativnost.

  Zadnja sprememba: 06/03/2013 | Na vrh