Kruimelpad

Een nieuw leven voor oude banden

Februari 2013

    Een vrachtwagen lost banden bedoeld voor recycling © WIL AG        

Een kleine bandenfabrikant in Polen werkt samen met een Oostenrijks onderzoeksinstituut aan een milieuvriendelijke oplossing voor gebruikte banden. Dit win-winpartnerschap werd mogelijk gemaakt dankzij het Enterprise Europe Network.

Jacek Orzeł, directeur van de kleine Poolse onderneming ORZEŁ S.A., die banden verkoopt aan autofabrikanten en eindgebruikers, deed een beroep op het Enterprise Europe Network in zijn zoektocht naar een groene, kosteneffectievere oplossing voor gebruikte banden.

De afdeling van het Enterprise Europe Network aan de technologische universiteit van Lublin nam contact op met het Oostenrijkse nationale instituut voor onderzoek en ontwikkeling (Österreichische Forschungsförderungsgesellschaft FFG), dat Orzełs verzoek voorlegde aan het bedrijf WIL AG.

Die kleine onderneming uit Wenen bouwt wereldwijd kant-en-klare installaties voor het recyclen van banden. De twee bedrijven ondertekenden een overeenkomst voor het plaatsen van een recyclinginstallatie op het terrein van Orzeł in Polen. De recyclinginstallatie is inmiddels actief en was goed voor acht nieuwe banen.

De gerecyclede rubberen onderdelen van WIL worden nu verkocht aan klanten in heel Europa, zoals fabrikanten van veiligheidsmatten en sportstadions.

„We zullen niet alleen baat vinden bij de technologische knowhow van WIL, het bedrijf zorgt er ook voor dat er een markt is voor gebruikte banden,” zegt Jacek Orzeł. Ook Yediyar Isik, CEO van WIL AG, is verheugd over het nieuwe partnerschap. „We hopen op een jarenlange samenwerking.” 

De nieuwe installatie kan jaarlijks zo’n 15 000 banden recyclen. Dit komt overeen met meer dan 10% van het totale aantal gerecyclede banden in Polen.

 
  • Oude banden krijgen een nieuw leven – bekijk het filmpjeEnglish
  • Wilt u internationaal actief worden of financiële steun van de EU ontvangen? Neem dan contact op met uw dichtstbijzijnde vertegenwoordiger van het Enterprise Europe NetworkDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski
  • Hoe kunt u financiële steun ontvangen om uw bedrijf groener te maken - EU-steun voor eco-innovatieEnglish
  

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Ondernemingen en industrie
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 06/03/2013 | Naar boven