Навигационна пътека

Нов живот за старите автомобилни гуми

Февруари, 2013 г.

  Камион, който изсипва използвани автомобилни гуми за рециклиране ©WIL AG      

Малко предприятие за производство на автомобилни гуми в Полша се обедини с австрийски изследователски институт за разработването на природосъобразно решение за използваните автомобилни гуми. Това печелившо и за двете страни сътрудничество стана възможно благодарение на Enterprise Europe Network.

Яцек Оржел, президент на малкото полско предприятие Orzeł SA, което продава гуми на производители на автомобили и на крайни потребители, търсейки екологично и икономически по-ефективно решение за използваните гуми, се обърна към Мрежата.

Клон на Мрежата в Университета по технологии, Люблин се свърза с австрийския национален институт за подпомагане на изследванията FFG, който отнесе искането на Оржел към WIL AG.

Това малко предприятие, с местоположение във Виена, изгражда до ключ инсталации за рециклиране на автомобилни гуми в цял свят. Двете компании подписаха споразумение за изграждане на линия за рециклиране в цеховете на Orzeł в Полша. Линията за рециклиране вече е монтирана и пусната в действие. Бяха разкрити и осем нови работни места.

Понастоящем рециклираните гумени части на WIL се продават на клиенти в цяла Европа, в това число производители на обезопасителни настилки и спортни арени.

„Ще се възползваме не само от ноу-хау технологиите на WIL, но също и от пазара за използвани автомобилни гуми, който предлагат“, каза Яцек Оржел. Yediyar Ъшък, главен изпълнителен директор на WIL AG, също е доволен от новото сътрудничество: „Надяваме се да работим заедно още дълги години“.

Новата линия може да рециклира до 15 000 гуми годишно. Това съответства на повече от 10 % от броя на всички гуми, рециклирани в Полша.

  • Нов живот за старите автомобилни гуми – гледайте видеотоEnglish
  • За да получите помощ за достъп до международния пазар или за финансиране по линия на ЕС се свържете с най-близкия представител на Enterprise Europe NetworkDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski
  • Как да получите финансиране за екологичен бизнес — чрез инициативата на ЕС за подпомагане на еко-иновацииEnglish
  

Всички истории на успеха

Начало на страницата
Но какво представлява МСП?

Основни програми за предприемачи

  • Интернационализирайте се с Enterprise Europe Network
  • Наставлявайте бъдещ предприемач с Erasmus for Young Entrepreneurs

Тази интернет страница се управлява от Генерална дирекция „Предприятия и Индустрия“
и се финансира по линия на Рамкова програма „Конкурентноспособност и иновации“ (ПКИ).

Последна актуализация: 06/03/2013 | Начало на страницата